Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Råttor och möss ökar rejält i Göteborg

Råttor och möss har ökat rejält i Göteborg. Den varma hösten och den goda tillgången på mat har gjort att Anticimex åker på fler jobb än tidigare år.

Just nu bedömer Anticimex att aktiviteten är extra hög för råttor och möss i Göteborg. Det ser likadant ut på flera platser i landet.

– Dels var det en varm sommar med mycket mat på åkrarna och i skogen. Sen har det varit en varm höst och mössen kan ha hunnit med en kull till, säger Henrik Rystrand, gruppchef för skadedjur på Anticimex i Göteborg.

Mössen sticker ut i år. Enligt Henrik Rystrand har de ökat med 30 procent jämfört med tidigare år. Det var en liknande uppgång under 2011 och det är vanligt att antalet möss går i vågor. Men trots den stora ökningen i statistiken är det fortfarande råttorna som dominerar.

– De har en kurva som går uppåt hela tiden. Vi åker på flera råttjobb varje dag.

2006 gjorde Anticimex 13 500 saneringar som var kopplade till råttor i hela landet. I fjol var den siffran uppe i 26 500 fall. 2 700 av de jobben gjordes i Göteborg.

Läs också: Varmare hav bjuder in främmande fiskar

Råttan är en lika naturlig del av staden som människan men begåvande med tänder som kan växa 14 centimeter på ett år.

– Råttor kan gnaga på allt som du kan rispa med en kniv: plaströr, avloppsrör, elkablar, till och med asfalt och cement. Allt beror på hur trängda de är, säger Henrik Rystrand.

Nedskräpning och bristande sophantering gör att de blir ett allt vanligare inslag i stadsmiljön. Och med god tillgång på mat kan en råtthona föda en ny kull, sju till åtta ungar, en gång i månaden. Ungarna blir könsmogna efter två månader.

– Råttorna lever normalt i avloppssystemet och käkar det som finns och gör ingen skada för oss människor. Men det är när de kommer in i människors hem som de kan orsaka stora problem, säger Henrik Rystrand.

Det är vanligt att de kommer in via avloppen. Tyvärr är det ingen skröna att råttor kan klättra flera meter i ett lodrätt avloppsrör.

– Vi var på ett jobb i förra veckan på våning sju. En boende hade fått in råttor via avloppet i badrummet.

Sedan tre år tillbaka arbetar Anticimex med automatiska råttfällor som monteras i avloppsrören. När en råtta passerar slår en vägg av spikar ner.

– Vi har dödat 70 000 råttor i Göteborg enligt mätarna. Fördelen med den här metoden är att den är helt giftfri, säger Henrik Rystrand.

Centrum och Majorna sticker ut i den lokala statistiken. Äldre fastigheter dras ofta med gamla avloppssystem som råttorna enklare forcerar. Två centimeter är allt som krävs för att en råtta ska ta sig in. En mus behöver ännu mindre - 6-7 millimeter

– Det hjälper tyvärr inte så mycket att fånga en råtta i en råttfälla. Man måste hitta hur de kommer in. Annars kommer det bara fortsätta, säger Henrik Rystrand.

-------------------

FAKTA: Råttor

• Råttor kan klättra på insidan av ett lodrätt avloppsrör – flera våningar.

• Möss kommer in i hål på 0,6 centimeter (ungefär som diametern på en penna). Råttor tar sig igenom hål som är cirka 2 centimeter.

• Råttornas och mössens tänder växer hela tiden och de måste därför gnaga ner dem.

• Råttor kan falla flera meter utan att skada sig.

• Råttor är duktiga simmare och kan vara under vatten i fem minuter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.