Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Stefan Berg/TT

Råttbajs på pub i centrala Göteborg – förbjuds att servera

Vid en kontroll som miljöförvaltningen gjorde på en bar i centrala Göteborg, som även sitter ihop med verksamhetens restaurangdel, upptäcktes bajs och kiss från råttor eller möss på golvet. Felet är så allvarligt att förbudet inte går att överklaga. – I det här fallet har de två val: åtgärda problemet eller låta bli att servera, säger Daniel Eek från miljöförvaltningen

I mitten av juli gjorde miljöförvaltningen en kontroll av en bar och restaurang i centrala Göteborg. Vid kontrollen upptäcktes det att verksamheten inte hanterade maten på ett säkert sätt. Det visade sig att gnagare tagit sig in i både förrådet och baren och lämnat avföring och urin. 

– Det är antagligen råttor, men det kan vara möss. Oavsett är det inte bra, säger Daniel Eek, chef för livsmedelskontrollen på miljöförvaltningen.

Stor smittorisk

Eftersom baren och förrådet är i nära anslutning till köket kan skadedjuren också lätt att ta sig in där. Gnagarna kan därför lätt komma i kontakt med både förvaringen och hanteringen av livsmedel. Det innebär en hälsorisk eftersom gnagarna ofta rör sig mellan bland annat avloppsledningar och andra smutsiga områden.

Miljöförvaltningen anser att det fanns en stor risk att gnagarna, vars avföring ofta bär på smittämnen, kan föra vidare smitta till ytorna som de rör sig på och kommer i kontakt med. 

Gäller oavsett överklagan

Då miljöförvaltningen anser att livsmedlet lätt kan smittas, beslutar de att restaurangen inte har följt lagen om att säkerställa rutiner att livsmedel inte förorenas av skadedjur.

Bristerna visade sig vara så allvarliga att restaurangen inte bara förbjuds all vidare servering, utan att beslutet även gäller om det överklagas.

– De kan fortfarande överklaga, men om vi inte skriver så här så kan de få fortsätta att servera efter överklagan, tills ärendet kommer till en högre instans. Vi är säkra på vad vi sett och vad de tycker, därför vill vi att beslutet ska gälla direkt, säger Daniel Eek.

Miljöförvaltningen skriver i sitt beslut att förbudet för servering först upphör när restaurangen kan bevisa att lokalen är säker från vidare smittrisker.

– När det är sådana här ärenden, där det är stor risk att folk blir sjuka, är det vansinne att företaget ska få välja att åtgärda problemet om ett och ett halvt år. I det här fallet har de två val: åtgärda problemet eller låta bli att servera, säger Daniel Eek.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.