Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hjalmar Brantingsplatsen under onsdagen. Bild: Per Wahlberg

Rånmordet ett av sju rån i Göteborg – under samma dygn

På ett dygn skedde sju personrån i Göteborg, många fler än vanligt. Ett av dem fick dödlig utgång när en ung man blev så svårt knivhuggen att han avled. Enligt polisen ökar risken för rån när det är varmt och ljust och fler människor är ute.
– Vi brukar se sådana här toppar på sommaren, säger poliskommissarie Peter Larsson.

Strax innan klockan två under natten mot tisdagen larmades polisen till Hjalmar Brantingsplatsen på Hisingen. Två unga män hade då blivit utsatta för ett knivrån. Den ena hade blivit svårt knivhuggen och fördes till sjukhus, där han senare avled.

Tre personer, två män och en tonårig flicka, sitter anhållna på sannolika skäl misstänkta för mord och grovt rån.

LÄS MER: Ung man knivskuren till döds – tre personer anhållna

LÄS MER: ”En fruktansvärd tragedi med meningslöst våld”

Det var ett i raden av rån under samma dygn. Sammanlagt utfördes sju personrån onsdagen den 17 juli i Storgöteborg, medan ytterligare ett äldre rån anmäldes. Det är fyra fler än de tre rån per dygn som är genomsnittet.

Utöver de som sitter anhållna för rånmordet har fem gärningsmän gripits misstänkta för de övriga rånen: Två 15-åriga pojkar och tre kvinnor i 18-19-årsåldern. De yngre pojkarna har överlämnats till sina föräldrar, meddelar Peter Larsson, kommissarie på utredningsjouren i Göteborg.

Han säger att man inte kan se något samband mellan rånen. De begicks vid olika tidpunkter och på olika platser – på Hisingen, Öckerö, i Kållered, Nödinge och centrala Göteborg.

– Tittar vi på signalement kan vi inte se något samband heller, säger Peter Larsson.

LÄS MER: Drogmissbruket – en gemensam nämnare för de tre anhållna

Hur vanligt är det att så många rån sker på så kort tid?

– Det brukar vara färre utslaget per dygn. Men det är mycket folk i rörelse under semestertid och när det är fint väder, speciellt i centrala Göteborg. Vi brukar se sådana här toppar på sommaren.

Många uttrycker rädsla för att gå ut när sådana här saker händer och rapporteras om, vad tänker ni om det?

– Jag tycker inte man ska känna oro för att gå ut. Man ska vara vaksam om det kommer fram personer, men absolut inte känna oro för att vistas ute, säger Peter Larsson.

Sedan början på 2000-talet har i genomsnitt 859 personrån anmälts i Göteborg varje år. 2007 och 2010 sköt siffrorna över 1000, 2014 sjönk de till 687 men förra året anmäldes 928 rån.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.