Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Rånarna valde ut välklädda offer

Unga välklädda killar i Örgryte och centrum valdes ut och rånades. Nu sitter två kompisar häktade misstänkta för elva rån. – Det kändes som att de gjorde det för nöjes skull, säger ett offer.

Det var i september som polisen fick in flera anmälningar om att välklädda killar rånades i stan. Offren gav ett intryck av att ha det gott ställt genom sina kläder och sitt utseende.

De flesta rånen skedde under tre helger och var mycket fula. Flera offer har hotats och misshandlats. Tillvägagångssättet har sett ut på ungefär samma sätt: Två personer har gått fram till en ensam kille och fått med sig värdesaker som mobiltelefon och plånbok.

– I vissa fall har det varit hot om våld, ibland våld. En del har råkat väldigt illa ut, säger kammaråklagare Petra Hallin.

Efter spaning och med hjälp av kameraövervakning greps två män, 19 och 20 år. De har suttit häktade i snart en månad. I dagarna åtalas de för att ha genomfört elva rån tillsammans. En av männen är också misstänkt för att ha rånat personer ensam vid två tillfällen.

Det yngsta offret är 14 år.

– De misstänkta erkänner i stort sett allt. De är inte kända för oss sedan tidigare, utan är två vanliga killar som det har gått snett för, säger Petra Hallin.

Har de lämnat en förklaring till varför de plötsligt börjat råna folk?

– De har antytt att det har varit för att betala av en skuld, säger åklagaren.

En av de drabbade är en 30-åring. Han satt på en bänk och väntade på bussen vid posthotellet efter en krogkväll när en kille satte sig bredvid honom. Han krävde att få mobiltelefonen, men fick den inte. Då kom det första slaget bakifrån.

– Det var två som slog och sparkade mig. En annan kille ropade att de skulle lägga av. Då blev han slagen och de tog hans mobiltelefon i stället. Jag är väldigt tacksam att han hjälpte mig, säger 30-åringen.

De misstänkta rånarna fick med sig hans väska, men inte telefonen. Efter rånet fick han hjärnskakning, två tänder sprack och käken värker fortfarande.

30-åringen är lättad att de misstänkta rånarna greps. Nu väntar han på rättegången.

– Det som gör mig så förbannad är att killarna som rånade mig inte såg fattiga ut. De var också vältaliga. Det verkade bara göra det för att få en kick, säger 30-åringen.

Roger Eriksson är 19-åringens advokat. Han säger att hans klient är mycket ångerfull och att han först nu förstått hur allvarliga brott han är misstänkt för.

– Han har tagit på sig det han gjort och medverkat på bästa sätt i utredningen. Han vill gärna vara med på medling och träffa de målsägandena för att be om ursäkt. De behöver inte känna sig oroliga för honom, säger Roger Eriksson.

Eftersom det är många ärenden och flera offer inblandade kommer rättegången pågå i tre dagar.

Det är Citypolisens rångrupp som jobbat med ärendet. GP har tidigare berättat om polisens satsning i centrum som går ut på att få ner rånen. Efter att 19-åringen och 20-åringen frihetsberövades minskade rånen mot unga män drastiskt i centrum, enligt polisen.

Petra Hallin är nöjd:

– Det började med ett ärende och när rånen fortsatte såg Citypolisen att tillvägagångssättet stämde överens mellan rånen. Genom att nysta i det här lyckades man identifiera två misstänkta, säger hon.

Citypolisens rångrupp

GP har tidigare berättat att Citypolisen startade en rångrupp i början av året.

Rånaren är en man mellan 18 och 30 år. De flesta rånen i centrum sker i Nordstan, vid Centralstation, Järntorget och kringliggande gator nära Avenyn.

Citypolisen delar in offren i fyra grupper:

• Äldre personer

• Kvinnor som jobbar oregelbundna tider och är på väg till eller från jobbet.

• Berusade män efter en kväll på krogen.

• Mellanstadiebarn som åker till centrum dagtid med sin månadspeng för att handla.

Rångruppen har under hösten jobbat med rån mot äldre och nu senast unga män som rånar andra unga (se artikeln).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.