Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Krasto Krastinov sitter vid Kungsportsbron.

Rånanklagad tiggare var oskyldig

Tiggaren Krasto Krastinov anklagades för att ha rånat en aktiv moderat och frihetsberövades i drygt två dagar. Men historien kan vara påhittad. Nu är kvinnan misstänkt för brott.

Krasto Krastinov sitter vid Kungsportsbron nära Bältespännarparken. Framför honom står en vit pappmugg med någon krona i. Han har ett skadat ben och haltar.

- Om jag får en peng så får jag en peng, men jag är ingen tjuv, säger Krasto från Bulgarien.

Förra veckan var dramatisk. Han har ännu inte hämtat sig. En kvinna anmälde att Krasto rånade henne och polisen grep honom. Han visar med gester hur han skakade när det hände.

Kvinnan kandiderar för Moderaterna i provvalet som pågår just nu. I polisens ögon gav hon ett trovärdigt och samlat intryck.

Hon berättade att hon blev av med 7 000 kronor, en ipad, kontokort och körkort. Händelsen inträffade nära Bältespännarparken mellan 13.10 och 13.30. Krasto var som vanligt vid bron.

- Kvinnan sade att tiggaren tryckte en mugg i bröstet på henne och drog våldsamt i hennes väska. De slogs i minst 30 sekunder. Till slut lyckades hon dra sig loss och springa i väg, säger spanare i citypolisens rångrupp.

Kvinnan pekade ut Krasto som greps och anhölls misstänkt för rånet. Han berättar för GP att han inte förstod vad han hade gjort för fel när polisen frågade om han hade tagit något från en kvinna.

- Jag blev oskyldigt anklagad och satt inlåst. Jag var jätterädd för att de skulle slå mig, säger Krasto.

Ana oråd

Utredningen fortsatte med att polisen bad om kvinnans kontoutdrag. Det var också då man började ana oråd.

När polisen jämförde uttagskvittona som kvinnan lämnat in med de uppgifter som hennes bank lämnat stämde de inte överens.

I andra förhöret kom moderaten med nya uppgifter. Då handlade det om att hon tog ut sammanlagt 14 000 kronor. Hon sade att hon använde 7000 kronor till att betala hyran. De övriga 7000 skulle användas till shopping i Nordstan, men de pengarna tog tiggaren.

Uttagskvittona som kvinnan gav polisen visade uttag på 14 000 vid två olika tillfällen samma dag. Men polisen reagerade direkt – båda uttagen hade gjorts 13.01. Verifikationsnumret på ett kvitto existerade inte vid kontroll.

Banken hade bara registrerat ett uttag på 7000 den dagen.

Krasto var anhållen i två dagar, på den tredje dagen släpptes han. Han hade begärts häktad, men det blev ingen förhandling. I fredags var han åter en fri man och förundersökningen är nerlagd. Krasto är alltså inte längre misstänkt för brott.

- Det känns skönt att de trodde på mig. Egentligen vill jag bara åka hem till Bulgarien, men jag har inga pengar. Jag sover i parker och runt omkring i stan.

Polisen ser mycket allvarligt på att Krasto Krastinov anklagades för ett så allvarligt brott som rån.

Förhördes

På tisdagen hämtades därför moderaten till förhör. Hon är nu misstänkt för urkundsförfalskning, falsk angivelse och falskt larm.

- Vi tror helt enkelt att den här damen har lurats i något konstigt syfte. Det är fruktansvärt att försöka sätta dit en tiggare som redan har det svårt, säger polisen.

Krasto Krastinov har varit i Göteborg sedan i juli. Han brukar få mellan 60 och 70 kronor om dagen i muggen framför honom.

Kanske kan det bli lite mer pengar framöver. Den som har varit anhållen i minst 24 timmar i sträck eller häktad kan ansöka om ersättning hos Justitiekanslern när förundersökningen har avslutats utan att åtal har väckts. I Krastos fall kan det handla om 3 000 till 5 000 kronor.

- Det visste jag inte om. Om jag får hjälp blir jag glad, säger han och sätter sig tillrätta på backen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.