Rånades på 40 000 till studentfest

ANNONS
|

Klockan var halv två på tisdagen och den kvinnliga eleven på Frölundagymnasiet hade precis satt sig för att öppna dagens biljettförsäljning till avgångselevernas fest på en krog i Göteborg.

- Då dök en ensam kille upp och hotade henne med en kökskniv. "Ge mig pengarna", sa han till henne, berättar Anders Lycke, inre befäl vid polisen i Västra Frölunda.

Enligt uppgift till GP rörde det sig om cirka 40 000 kronor, något som polisen inte vill bekräfta. Polisen rubricerar rånet som grovt.

Den unge rånaren hade uppfälld luva och vit halsduk för ansiktet. Han sprang ut från skolan i riktning mot Musikvägen.

ANNONS

"Chockad och rädd"

Lena Larsson-Leijon är avgående skolkurator på Frölundagymnasiet och hade precis varit och hämtat sin post, när hon kom förbi och träffade flickan som blivit rånad några minuter tidigare.

- Hon var förstås chockad och rädd efter att ha blivit hotad med kniv. Men ändå så samlad att hon kunde berätta, säger Lena Larsson-Leijon som fick ägna eftermiddagen till att sitta med under polisens förhör.

Främmande personer på skolan

Biljettförsäljningen skedde i ett avskilt rum som tillhör elevrådet, och polisen har därför inga vittnen till rånet. Normalt sett sitter också en skolvärd i rummet, men hon var tvungen att ge sig iväg för att ta hand om några främmande personer som plötsligt befann sig på skolan.

- Vi tror inte att det var någon tillfällighet att dessa personer var på plats, utan misstänker att de var där för att distrahera medan rånet skedde, säger Anders Lycke.

Hans uppfattning är att rånaren gått på skolan eller går där. Tidpunkten var väl vald. Kassan var maximalt fylld och det skulle inte säljas många fler biljetter

- Killen som rånade jobbade inte ensam. Det är säkert flera inblandade, säger Anders Lycke, som hyser visst hopp om att kunna få fast gärningsmannen.

ANNONS

Information till eleverna

Vad som nu händer med studentfesten är oklart. En särskild festkommitté som lyder under elevrådet har haft ansvaret och i huvudsak två tjejer har haft hand om biljettförsäljningen.

- De är naturligtvis jättebekymrade för hur det ska bli nu, säger Lena Larsson Leijon. Däremot har jag har ingen klar bild av stämningen bland eleverna på skolan eftersom jag satt hela eftermiddagen med flickan och polisen.

Skolledningen kommer imorgon att gå ut med information till alla skolans elever för att begränsa ryktesspridning.

- Det som hänt är fruktansvärt tråkigt. Nu låter vi polisen sköta utredningen, säger Per-Olof Leijon, en av fyra rektorer på Frölundagymnasiet.

ANNONS