Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rättegång mot krögare och festfixare i gång: Nekar till brott

Båda de misstänkta förnekade brott, när rättegången i det stora våldtäktsmålet inleddes. Åklagarna kommer, å sin sida, att kräva mycket långa fängelsestraff i händelse av fällande domar.

Åtalet gäller i första hand två grova våldtäkter, under samma kväll och i samma lägenhet i centrala Göteborg, mot två då 16-åriga flickor. Både den äldre krögaren och den yngre festfixaren påstås där ha utnyttjat sina unga offer.

LÄS MER: Här är åtalet för krogvåldtäkterna

– Det har förekommit sexuellt umgänge, men det har skett frivilligt och avsiktligt. Enligt min klients uppfattning är det målsäganden som styrt händelseförloppet. De var alltså inte alls i något hjälplöst tillstånd, hävdade krögarens advokat Allan Stutzinsky när förhandlingen inleddes på onsdagsmorgonen.

Björn Hurtig, som försvarar den betydligt yngre så kallade festfixaren, konstaterade att hans huvudman hade i stort sett samma inställning.

LÄS MER: Indragna tillstånd efter krogvåldtäkter

– Det har rört sig om samlag i ömsesidigt samförstånd, sa Hurtig.

 

Huvudbeviset: 15 minuter lång film 

Advokaternas uppfattning delas inte alls av åklagarna Jim Westerberg och Miranda Pedersen.

LÄS MER: Åtalet kan ge de utsatta viss upprättelse

Stämningsansökan som lästes upp innan tingsrätten beslutade om stängda dörrar, innehåller detaljer som i sin brutalitet är svåra att förstå.

– Huvudbevisningen i denna del, de grova våldtäkterna, är en 15 minuter lång film, berättar Westerberg.

Åklagaren menar att bilderna och förhörsuppgifterna styrker hans uppfattning.

– Vet man dessutom vad de här flickorna fått i sig i form av droger, och ser att den ena inte rör sig alls och att den andra också ligger ganska stilla, är det ingen tvekan, poängterar Jim Westerberg.

De två brottsoffren krävde vardera 165 000 kronor i skadestånd.

 

Festfxaren misstänkt för fler sexbrott

Förutom de två grova våldtäkterna består åtalet av fem våldtäkter och två fall av sexuellt tvång (där även rubriceringen kränkande fotografering ingår). I samtliga dessa ärenden är festfixaren ensam misstänkt.

Två av de som ska ha utsatts för våldtäkterna är bosatta i Nordamerika. Enligt Jim Westerberg är det fullt möjligt att det döljer sig ett mörkertal sett till antalet drabbade kvinnor i det här målet.

– Vi har indikationer på att ytterligare personer utsatts. Men vi valde att gå till rättegång med det material vi presenterat här, konstaterar åklagaren.

Westerberg har inte bestämt sig för vilket straff han kommer att yrka på. Enligt honom handlar det för den äldre mannen, i händelse av fällande dom, om fängelse i cirka sex år.

För den yngre mannen, som har betydligt fler anklagelser emot sig, kan det nå upp till åtta-nio år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.