Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rätta glödet brinner längst

Blossa aggressivt och håll glöden vid liv. Snart är det dags för SM i cigarrökning som går i Göteborg. Den som puffar längst får representera Sverige i VM.

Den elfte april är det SM i cigarrökning som arrangeras hos Mellgrens i Göteborg. Det finns plats för drygt 20-talet deltagare i den öppna tävlingen. Tävlingsmomentet går ut på att hålla glöden vid liv i en cigarr så länge som möjligt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I år är det märket Montechristo No 4, som sägs vara världens mest sålda Havanna-cigarr, som de tävlande får använda. Den är gjord för att blossa på i cirka 40 minuter. Men i VM-sammanhang kan tiden komma upp i det tredubbla. Världsrekordet är på 142 minuter 42 sekunder.

Reglerna är också tydliga. Den som inte uppfyller kriterierna får antingen straffpoäng eller tvingas bryta tävlingen

Momentet inleds med att de tävlande får två tändstickor och en minut på sig att tända cigarren. När den avlånga Havanna-produkten börjat brinna får den heller inte slockna.

- Om den gör det är man ute ur tävlingen, förtydligar Srecko Pavicevic, ordförande i Götheborgs Cigarrsällskap.

Det får heller inte bli brännmärken på gördeln som domaren noggrant placerat på cigarren. Den som vinner SM får åka till Split i Kroatien och representera Sverige i slutet av året. Årets VM är det sjätte i ordningen. Sverige har deltagit en gång tidigare. Det var förra året.

Vad är knepet för att få en cigarr att glöda länge?

- Alla har sina egen metod. Men det gäller att inte vara feg i början utan blossa aggressivt och sedan puffa regelbundet. Och absolut inga halsbloss, säger Srecko Pavicevic.

Göteborgs Cigarrsällskap är en ideell förening som bildades 2010 och har haft Cigarrfestivalen som ett stående evenemang i flera år under Göteborgs Kulturkalas.

Enligt Srecko Pavicevic är cigarr-vännerna ingen herr- eller snobbklubb.

- Nej, här är medlemmarna från alla nivåer. Vi är närmare 100, varav tre är kvinnor. Vi jobbar också för att många fler kvinnor ska bli medlemmar.

Vad är det som lockar att röka en cigarr?

- Det handlar enbart om avnjutning som man antingen kan göra själv eller tillsammans med andra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.