Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Räds nya hämndattacker

Efter nattens handgranatsmord i Biskopsgården där en åttaårig pojke miste livet är människor oroade över att våldsspiralen ska trappas upp ytterligare. Under dagen har föreningen Neutral ungdom hållit extraöppet för människor som behöver prata och bearbeta tragedin. – Det är väldigt svårt att beskriva i ord hur vi känner i detta område idag, säger ungdomsledaren Aliyare Gaani.

I natt släckte en handgranat en åttaårig pojkes liv. Pojken låg och sov när en okänd gärningsman kastade in en handgranat genom ett lägenhetsfönster i Biskopsgården.

I samma lägenhet befann sig även vuxna och flertalet andra barn. Mordet skedde inte långt från Sjumilaskolans sporthall i Biskopsgården där en 26-årig man blev brutalt mördad med 15 skott förra året.

Mannen hade ingen koppling till den pågående gäng konflikten som polisen menar låg bakom dubbelmordet på Vår Krog & Bar på Vårväderstorget i mars 2015. Enligt polisen är en man, som nyligen dömdes för inblandning i skjutningen på Vårväderstorget, däremot skriven på adressen där nattens mord på den unge pojken skedde.

Hämndmotiv utreds
En arbetshypotes är att handgranatsattacken kan vara en form av hämnd för förra årets dubbelmord. Den dömde mannen sitter häktad i väntan på att Göteborgs tingsrätts dom ska vinna laga kraft.

Aliyare Gaani är ungdomsledare för föreningen Neutral ungdom vars föreningslokal ligger i närområdet. Under dagen har många människor vänt sig till föreningen för att få stöd. Aliyare Gaani har svårt att beskriva hur stämningen är i det drabbade området efter nattens mord.
– Det är väldigt dämpad situation här just nu. Folk är ledsna, det finns en otrolig besvikelse. Det är avskyvärt att oskyldiga drabbas. Att en liten pojk gick bort, det är väldigt svårt att beskriva i ord hur vi känner i detta område idag, det är en mörk dag helt enkelt, säger Aliyare Gaani.

Han berättar att föreningen har hållit extra öppet under måndagsförmiddagen och planerar att göra så de närmaste tre dagarna.
– Normalt har vi bara öppet på eftermiddagar och kvällar. Nu håller vi öppet för att ge krisstöd så att folk kan komma hit och prata och lyssna.

Håller krismöte
Aliyare Gaani berättar att många är oroliga över att våldet ska eskalera efter mordet på den unga pojken.
– Vi är väldigt oroliga för vad som händer härnäst. Vi försöker uppmuntra vuxna och föräldrar att prata med sina barn och ungdomar för att dämpa den här situationen. Det här är oroliga omen. Det här kan vara en hämnd som andra kan dras in i. Vi vill inte att det blir värre, vi vill att det ska bli lugnare. Vi ska prata om att lugna oss och välja en annan väg än den värsta vägen, säger Aliyare Gaani.

Under måndagskvällen planerar föreningen att tillsammans med polisen hålla ett krismöte i föreningslokalen. Tanken är att mötesdeltagarna efter mötet ska gå upp till lägenheten där granaten kastades in för att hedra den åttaårige pojken. Aliyare Gaani är rädd för att det inte räcker att prata om och mana till lugn.
– Jag tror att det kommer bli värre, men vi måste försöka förebygga och minimera, men just nu är vi jätteoroliga vi som är vuxna och föräldrar. Jag är själv förälder och har egna ungdomar. Alla är oroliga. Folket undrar varför just oskyldiga drabbas. Det handlar inte bara om kriminella som jagar varandra. Vad gjorde den här pojken? Vad gjorde killen som blev skjuten framför sporthallen? De har inget att göra med sådana här grejer, säger Aliyare Gaani.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.