Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det särskilda inriktningsbeslutet ligger fast, däremot ändrar nu räddningstjänsten Storgöteborg beslutet om bemanningen efter att fackförbund ifrågasatt behovet av att minska den. Bild: Robin Aron

Räddningstjänsten backar från bemanningsbeslut efter fackens kritik

Räddningstjänsten i Storgöteborg fattade beslut om att bland annat minska minimibemanningen, som en konsekvens av det nya coronaviruset.
Men efter ett möte med fackrepresentanter på tisdagen backar nu ledningen delvis.
– Det spelar ingen roll om det visar sig att jag har rätt eller fel; det är viktigt att vi under rådande omständigheter kan ha lugn och ro, säger förbundsdirektör Lars Klevensparr.

I förra veckan hade räddningstjänsten i Storgöteborg en sjukfrånvaro på omkring 20 procent, vilket gör verksamheten pressad i coronapandemin.

Det fick förbundsdirektören Lars Klevensparr att i går, måndag, berätta i GP om förändringar som bland annat skulle innebära en minskad bemanning på vissa brandstationer.

Men fackliga företrädare delade inte förbundsledningens bild av läget, och efter ett möte på tisdagen backar nu räddningstjänsten delvis.

LÄS MER: Vem har en "samhällsviktig funktion" om Sverige stänger ner ännu mer

Miniminivån åter 67

Ett av besluten, som fattades i torsdags, handlade nämligen om att miniminivån för antalet heltidsbrandmän i tjänst sänktes från 67 till 43. Nu återgår nivån till den normala.

– De fackliga organisationerna tyckte att vi tryckte på knappen lite för fort. Det försöker vi så långt det någonsin är möjligt att kompensera för nu, genom att ta in fler brandmän på övertid, säger förbundsdirektör Lars Klevensparr.

Under måndagen berättade han om att viss personal som erbjudit sig att jobba extra inte fått göra det. Detta då han ville ha en hållbarhet i övertidsuttaget, om pandemin skulle fortgå en längre tid och sommaren skulle bli varm och torr.

">
Lars Klevensparr, förbundsdirektör räddningstjänsten Storgöteborg. Bild: Pressbild

Men heltidsbrandmän som vill kommer nu alltså få jobba extra, för att nå upp till miniminivån.

– Det spelar ingen roll om det visar sig att jag har rätt eller fel; det är viktigt att vi under rådande omständigheter kan ha lugn och ro i den stora organisation som räddningstjänsten Storgöteborg är. Därför har vi gått facken till mötes.

Har dialogen med fackförbunden varit för dålig från början här?

– Det är klart att jag kan förstå de fackliga organisationerna. Jag tillsammans med Anders Ekberg (räddningschef och biträdande förbundsdirektör) känner att vi har en bra totalbild, och så ställs då de fackliga organisationerna med ett beslut som de inte riktigt hunnit med att se konsekvenserna av. Jag har respekt för det. De borde ha fått mer betänketid.

Det särskilda inriktningsbeslutet ligger i övrigt fast, enligt Klevensparr.

LÄS MER: Räddningstjänstens coronakris: Hjälp dröjer och insatser prioriteras bort

"Inte gynnsamt för oss"

Per-Albin Halldin är ordförande för fackförbundet Kommunal, räddningstjänsten Storgöteborg, som tecknar kollektivavtal för heltidsbrandmännen och organiserar omkring 250 medlemmar.

Han är nöjd med att miniminivån för antalet heltidsbrandmän i tjänst nu återgår till att vara 67.

">
Per-Albin Halldin, ordförande fackförbundet Kommunal, räddningstjänsten Storgöteborg.

– Med den siffran ska vi försöka lösa alla händelser i samhället under ett normalläge. Men vi har fortfarande alla andra händelser att ta höjd för, så därför är det viktigt att vi håller den så länge som möjligt.

Per-Albin Halldin känner att det nu finns en samsyn mellan ledningen och fackförbunden.

LÄS MER: Rykte eller fakta om det nya coronaviruset

– Vi har inget självändamål i att skapa en konflikt mellan oss och vår ledning, när vi har ett yttre hot. Som samhälle måste vi försöka sluta upp på alla sätt och lösa saker, så att märka lite ord mellan varandra är inte gynnsamt för oss, säger Per-Albin Halldin.

"Dragit i snöret lite för fort"

Fackförbundet Ledarna organiserar omkring 120 befäl och chefer inom räddningstjänsten Storgöteborg.

Jon Pile, ordförande, menar att man ska klara även en coronapandemi.

">
Jon Pile, ordförande fackförbundet Ledarna, räddningstjänsten Storgöteborg.

– Vi är en organisation som ska kunna klara kriser, inte en organisation som ska krisa under för en sådan här sak, säger han.

Han fortsätter, angående påverkan av sjukfrånvaron:

– Det har varit lite mer, men inte alarmerande. Vi tycker att de dragit i snöret lite för fort.

LÄS MER: Tio saker du vill veta om det nya coronaviruset

Heltidstjänster erbjuds

Bengt Sörqvist, ombudsman Brandmännens riksförbund som bland annat organiserar en stor del av deltidsbrandmännen:

– Jag tycker att ledningen hanterat det här ganska balanserat och sunt. Jag tycker de ligger i framkant genom att också ta höjd för att eventuellt gå ner i bemanning om det skulle krävas, om pandemin utvecklar sig så.

Enligt Bengt Sörqvist kommer ett antal deltidsbrandmän på de stationer där det redan finns heltidsbrandmän, som Kungsbacka och Lerum, nu att erbjudas heltidstjänster om de har kompetens och möjlighet. Detta för att täcka upp under personalbortfallet.

Även fackförbunden SACO och Vision har medlemmar inom räddningstjänsten Storgöteborg.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.