Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Räddningsmissionens insamling gav tusentals julklappar

Varje år samlar Räddningsmissionen in julklappar till behövande barnfamiljer. I en lagerlokal i Vasastan finns årets skörd.
– Det är lite som en tomteverkstad, men inte fullt så romantiskt, säger Katerina Ingenlath på Räddningsmissionen.

Det första man ser är en gigantisk gosehund. Därefter berget av leksaker som hunden står på. Totalt har nära 3 500 gåvor lämnats in till Räddningsmissionen under november och december. Samtliga passerar föreningens lagerlokal i Vasastan, där de sorteras och fördelas i svarta sopsäckar.

– Vi har verkligen fått in allt möjligt. Jag tycker man märker att det är barn som själva valt ut saker. Det är en väldigt stor variation, säger Katerina Ingenlath samtidigt som hon ser sig omkring.

Räddningsmissionens julklappsinsamling, Katerina Ingenlath packar julklappar. Bild: Robin Aron
Räddningsmissionens julklappsinsamling, Katerina Ingenlath packar julklappar. Bild: Robin Aron

Varje säck ska helst innehålla något för barn i alla åldrar. Många klappar går till Räddningsmissionens egna verksamheter för barn och familjer i olika former av utsatthet. Hundratals klappar går även till andra föreningar – som i sin tur delar ut dem till barnfamiljer.

– Och vi märker att vi behövs. I år kom det första samtalet från oroliga föräldrar redan i oktober. Även föreningarna har hört av sig för att säkerställa att insamlingen skulle bli av.

Presentkort en bristvara

I år efterfrågade Räddningsmissionen särskilt saker till de lite äldre barnen, i första hand presentkort.

– Just presentkort är ju ingen ”romantisk” julklapp, men det kan betyda oerhört mycket för ett barn att till exempel kunna gå och köpa sina första fotbollsskor.

Det blev till slut 100 presentkort att dela ut, utöver de nästan 3 500 leksaker som också trillat in. Nu pågår det intensiva arbetet med att leverera alla julklappar.

– Den 23 december måste det vara tomt här. Då hoppas jag att klapparna är hos de familjer där de ska vara, säger Katerina Ingenlath.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.