Räddningsmissionen vill ta över Römosseskolan

Vid årsskiftet stänger friskolan Römosseskolan och omkring 250 elever skulle egentligen ha behövt byta skola. Men nu kan Göteborgs räddningsmission ta över skolan.
– Vi hoppas att så många elever som möjligt följer med, säger Emil Mattson, direktor på Räddningsmissionen.

ANNONS
|

Göteborgs räddningsmission planerar för att börja driva en skola i omtvistade Römosseskolans lokaler i Gårdsten från och med årsskiftet. De förhandlar just nu med den nuvarande huvudmannen.

Det går i dag cirka 250 elever i årskurs F-9 på Römosseskolan. Framstegsskolan som är huvudman för skolan i dag har efter en lång rättslig process tvingats lägga ner skolverksamheten vid årsskiftet.

Räddningsmissionens tanke är att behålla ungefär samma storlek och årskurser som den nuvarande skolan. Det nya namnet skulle bli Communityskolan Gårdsten.

– Vi hoppas att så många elever som möjligt följer med. Vi för också dialog med lärare på plats. De vi träffat hittills är väldigt kompetenta och engagerade och har verkligen ett hjärta för eleverna, så vi tror att det finns en stor potential att få med oss ett så många som möjligt av lärarna över också, säger Emil Mattsson.

ANNONS
Emil Mattsson, direktor på Räddningsmissionen, som vill ta över Römosseskolans lokaler och elever i Gårdsten.
Emil Mattsson, direktor på Räddningsmissionen, som vill ta över Römosseskolans lokaler och elever i Gårdsten.

Det har ju varit en del kontroverser kring undervisningen på Römosseskolan. Ser du någon risk att problem och attityder kommer finnas kvar, om ni behåller lärare?

– Det är klart att vi får vara vaksamma för det. Nu vet jag att det här skedde ett antal år tillbaka på Römosseskolan och om jag förstår Skolinspektionen och myndigheterna rätt så har det här åtgärdats, men det är klart att vi får ha det i beaktande.

Driver skola i Tynnered

Göteborgs räddningsmission driver sedan höstterminen 2021 Communityskolan Tynnered, ett högstadium med målet att involvera flera delar av samhället i utbildningen. Tanken med skolan i Gårdsten är densamma.

– Vi jobbar ju ofta annars med människor där vi lindrar nöd på olika sätt, men det här blir ett sätt att bygga samhället underifrån. Vår dröm med att bygga en communityskola, är att få vara en katalysator i positiv mening för den stadsdelen vi finns i.

Räddningsmissionen är en idéburen organisation som arbetar på kristen grund. Communityskolan ska dock vara utan religiös prägel i undervisningen.

Emil Mattson berättar att Räddningsmissionen haft siktet inställt på Gårdsten i flera år men har haft svårt att hitta bra lokaler.

– Vi har haft en dialog med Gårdstensbostäder som efterlyst skolor av vår typ, och faktiskt verkat aktivt för att vi ska etablera oss där. Men det har varit svårt med lokaler. Så öppnade sig den här möjligheten för några veckor sedan och på den vägen är det.

ANNONS

Möte med föräldrarna

I veckan hade Räddningsmissionen ett möte med föräldrar till barnen på skolan.

– De har suttit i rätt många föräldramöten och pendlat mellan hopp och förtvivlan om skolan ska finnas kvar eller inte. Så de kändes lite luttrade, men det var applåder och ett nytt hopp. Och vår känsla var att de allra flesta skulle vilja låta sina barn söka den här nya skolan. Sen klart att de hade jättemånga frågor. Allt från om vi ska servera halal i bamba till om alla lärare får vara kvar.

Vad svarade ni då, ska ni servera halal i bamba?

– Vi jobbar med den frågan, så vi får se. Det har gått så snabbt så vi har inte riktigt hunnit ta i det än.

Ni skriver i ett pressmeddelande att ni vill arbeta aktivt med föräldrarna. Hur tänker ni då?

– Det får vi lite grann se. Men det slog mig på mötet att de här föräldrarna är otroligt engagerade och vill det bästa för sina barn. De har valt den här skolan och det finns en enorm kraft. Då är vårt uppdrag att ta tillvara den kraften. Men exakt hur den ska kanaliseras kan jag inte svara på idag. Men vi vill jobba med föräldrarna och inte vid sidan om.

ANNONS

Många skolor i utsatta områden har problem att bedriva en god undervisning som får alla elever att nå upp till målen. Vad är det som talar för att det kommer bli annorlunda för er?

– Det är en jättebra fråga. Jag tror att vi har en fördel. Vi är inte kommunen och inte ett vinstdrivande bolag, utan en ideell förening. Det gör att vi kanske ofta har lättare att rekrytera bra personal. Det är många som vill jobba i den här typen av värdegrundsdriven verksamhet, där man får vara med och påverka och bidra och får vara engagerad utan att känna att man ska bidra till någon aktieägares vinst.

Dagliga samtal med Skolinspektionen

Emil Mattsson berättar att han för dagliga samtal med Skolinspektionen och grundskoleförvaltningen för att hinna klart med allt innan skolstarten i januari, men att han har gott hopp om att det ska gå i lås.

– Det har varit väldigt mycket nu. Men vi är också väldigt glada. Det som hände för några år sedan med den tidigare skolledningen och rektorn är inte elevernas fel. Men det är de som fått betala priset. Det skulle vara så otroligt positivt, tror jag, för de här eleverna om vi kan hitta en väg där vi kan rädda dem och deras klasser.

ANNONS

LÄS MER:Römosseskolan: Detta har hänt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS