Lars Klevensparr på Räddningstjänsten.
Lars Klevensparr på Räddningstjänsten.

Räddningschefen: "Äventyrar passagerarnas liv"

Räddningschefen är upprörd över nyheten om de trasiga nödöppnarna. - Det är synnerligen allvarligt, säger Lars Klevensparr, direktör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS
|

Lars Klevensparr är förvånad och upprörd över att spårvagnarna inte tagits ur bruk med tanke på de många incidenter som varit med nödöppnarna. En spårvagn utan nödöppnare är en fara för passagerarna, menar han.

- Finns inte den möjligheten så äventyrar man passagerarnas liv och hälsa, säger Lars Klevensparr.

Ur säkerhetssynpunkt är det ohållbart och man tar inte sitt säkerhetsansvar, fortsätter han.

- Det är synnerligen allvarligt, för säkerheten på vagnarna bygger på att människor i en situation ska kunna självutrymmas, säger han.

En fungerande utrymningsplan är a och o när det kommer till räddningsarbetet. Det finns inga ursäkter för att inte ha en fungerande nödutgång utan samtliga nödutgångar måste kunna användas.

ANNONS

- Det är en del i vårt viktigaste arbete: att det finns utrymningsvägar. Är det så att de här öppningsfunktionerna inte fungerar så kan man inte använda vagnarna – spårvagnen ska inte vara i bruk, säger han.

Lars Klevensparr tycker att samarbetet med Göteborgs spårvägar fungerar bra. Räddningstjänsten genomför regelbundna övningar med Göteborgs spårvägar bland annat i spårvagnstunnlarna. De behöver vara väl förberedda om olyckan är framme men det förutsätter att utrymningsalternativ finns.

- Det är trångt och utvecklas en helt annan värme i tunnlar. Det blir rökigt väldigt snabbt och man kan inte helt förlita sig på räddningstjänsten för det tar alltid tid, säger han.

Lars Klevensparr förväntar sig att Göteborgs spårvägar tar tag i problemet omgående.

Sedan 2007 och fram till i dag har räddningstjänsten Storgöteborg ryckt ut vid 32 tillfällen till spårvagnar som på ett eller annat sätt brunnit. De har gått igenom samtliga protokoll för dessa utryckningar men inte stött på problemet med trasiga nödöppnare. När räddningstjänsten Storgöteborg också frågade runt internt under måndagen fann de inte några exempel på trasiga nödöppnare.

ANNONS