Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En av de många skottlossningarna ägde rum på Hammarkulletorget.

Punktmarkering ska stoppa våldsspiralen

Polisen har listat och kartlagt 25 män som anses ha byggt upp våldsspiralen i Göte­borg. De punktmarkeras nu. – Vissa personer ska få det svårt att röra sig obehindrat i stan, förklarar länspolismästaren.

Här är kalla fakta fram till den 8 oktober – och jämförelsetalen med tidigare år:

• 47 skjutningar, åtta döda (2013).

• 41 skjutningar, två döda (2012).

• 36 skjutningar, tre döda (2011).

– Situationen är förstås allvarlig. Inte minst beroende på stegringen av de allra grövsta brotten, säger länspolismästare Klas Friberg till GP.

En nyhet under de senaste veckorna är den ”lokala Alcatrazlistan”, det vill säga en analys av de personer som ligger bakom skottlossningarna på Hisingen och i Nordost.

– Merparten av dem träffar vi på dygnet runt. De stoppas hela tiden. Och jag vågar lova att de börjar tycka att det är riktigt besvärligt, betonar Klas Friberg.

Allmänheten brukar fråga ”varför låser ni inte in dem”? Vad svarar du på det?

– Vi lever i ett rättssamhälle. Vi kan inte anhålla folk för vad de tänker eller långsiktigt planerar. Men vi har stora möjligheter att störa ut dem. Och förhoppningsvis vara i närheten när de förbereder eller begår brott.

Av de 25 män som polisen stämplat som delaktiga i de väpnade striderna figurerade nästan alla i belastningsregistret vid 17 års ålder och knappt hälften var där redan som 15-åringar.

– Detta borde väl säga samhället något? Det är killar (i snitt i 25-årsåldern) som lagförts många gånger som unga, som gått igenom sociala omvårdnadsprogram och som ändå successivt stigit i den kriminella hierarkin. Det är personer som vi tagit förut och vi kommer att ta dem igen, konstaterar Klas Friberg.

Det finns i huvudsak två anledningar till det vilda skjutandet:

Dels är det olika nätverk som slåss om främst narkotikamarknaden, dels är det enskilda individer som genomför hämndaktioner för gamla oförrätter.

Det accelererande antalet skottlossningar, beror det på fler vapen, fler gäng, fler kriminella män eller fler konsumenter som är intresserade av knarket?

– Det är en kombination av alla dessa faktorer, där inget väger över det andra, menar Klas Friberg.

Starka stadsdelsgäng, hur har det påverkat? Var det enklare då ni bara hade de lätt identifierbara västgängen att hålla koll på?

– De territoriella grupperna växte fram efter en uppgörelse 2008. De har en extremt tät sammanhållning och blir därför besvärliga att komma åt bevismässigt. De är också beredda att utföra mycket kraftigt våld för att försvara sina kvarter.

Polisen särskilda insats är beräknad att pågå till årsskiftet. Den kostar dock, inte enbart i rena pengar utan även i form av omprioriteringar.

Gatuprostitutionen i Rosenlund ökar exempelvis igen, sedan Citypolisen under sina arbetspass skickats till Biskopsgården, Backa eller Angered.

– Vi är inne i en mobilisering och måste ta in alla resurser. Givetvis tappar vi då på några andra områden, säger Klas Friberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.