Rasmus Paludan under sitt tal i Frölunda i våras. På torsdagseftermiddagen håller han sammankomst i Gamlestaden.
Rasmus Paludan under sitt tal i Frölunda i våras. På torsdagseftermiddagen håller han sammankomst i Gamlestaden. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Psykiatrimottagningar håller stängt under eftermiddagen

Med kort varsel fick patienter vid flera psykiatrimottagningar vid Gamlestadstorget beskedet om att deras tider avbokats.
Det för att Rasmus Paludan fått tillstånd att hålla en sammankomst i området under torsdagseftermiddagen.
– Det är bättre att vara safe than sorry, säger Peter Alverman, säkerhetschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

ANNONS
|

I går talade Rasmus Paludan, partiledare för det danska partiet Stram kurs, vid Backaplan och i Partille. Under torsdagsmorgonen höll han en sammankomst på Kärra torg och under eftermiddagen besöker han Gamlestadstorget.

– Sammankomsterna är beviljade och ingenting som överraskar oss. Hittills har det gått lugnt till, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Även om polisen inte bedömer något större säkerhetshot i samband med eftermiddagens sammankomst i Gamlestaden har flera psykiatrimottagningar i området valt att hålla stängt under eftermiddagen.

– Patienterna fick beskedet sent i går eftermiddag eller tidigt i morse, säger Sahlgrenska universitetssjukhusets säkerhetschef Peter Alverman.

ANNONS

Patientbesök bokades av

Samtliga bokade tider efter klockan 14.00 på Psykiatrimottagningen Gamlestaden och Psykiatrimottagningen Nordost bokades alltså av med kort varsel. Det med hänsyn till patienterna.

– Mottagningar har sin entré i nära anslutning till där Paludan ska tala och då ville man inte riskera att patienterna skulle hamna mitt i den. Det är bättre att vara safe than sorry, säger Peter Alverman.

Västtrafik förberedda

Gamlestadstorget är dessutom en knutpunkt för flera linjer vilket gör att också Västtrafik är förberedda om eftermiddagens sammankomst av någon anledning skulle urarta.

Enligt presschefen Mette Ramquist räknar man dock med att det kommer att gå lugnt till – precis som vid tidigare sammankomster.

I samråd med polisen beslutade Västtrafik att inte stanna ett antal linjer vid spårvagnshållplatsen Gamlestadstorg mellan klockan 15.30 och 17.00.

– Linje 6, 7 och 11 i båda riktningar drog förbi och vi hänvisade resenärer till andra hållplatser. Hur många som berördes av det är svårt att säga, men det var under rusningstrafik så det rör sig om ett betydande antal turer som inte stannade, säger Mette Ramquist.

Detta ska inte ha orsakat några följdförseningar och trafiken rullar nu som vanligt igen, enligt Mette Ramquist.

Enligt polisen ska stämningen ha varit ”ganska lugn”.

ANNONS

– Det var lite besökande på plats och någon som omhändertogs. Det ska ha varit någon som spottade och någon som försökt att kasta något mot Paludan men jag kan inte på rak arm säga vem av dem som omhändertagits, säger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler.

LÄS MER:Paludan höll tal vid Backaplan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS