Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Psykiatrihuset fullt av vägglöss

Spridningen av vägglöss i psykiatrihuset på Östra sjukhuset är mycket värre än vad som hittills uppdagats. Under torsdagen kunde specialiserade hundar markera att lössen spridits till minst sex av nio avdelningar.

– Det finns just nu ingen risk för att vi ska behöva stoppa verksamheten. Men jag förstår att detta innebär stor press på medarbetare och patienter som tvingas flytta mellan avdelningarna, säger Pia Rydell, verksamhetschef på beroendeenheten. 

GP har tidigare skrivit om de patienter som tvingats flytta mellan avdelningar och det saneringsarbete som ledningen initierade i förra veckan. Men det som ledningen trodde var ett isolerat problem på tre avdelningar visade sig under torsdagen vara betydligt större. 

– Vi har hittat vägglöss på samtliga avdelningar av dem som vi hittills har genomsökt. Det rör sig om sex, sju avdelningar där vi hittat vägglöss i totalt 24 patientrum, säger Pia Rydell, som är en av två verksamhetschefer för hela byggnaden. 

Företaget Nomor avslutade saneringen i förra veckan, men som en säkerhetsåtgärd har företaget låtit fyra hundar genomsöka resterande avdelningar för att säkerställa att huset är fritt från löss.

LÄS ÄVEN: Anställd: ledningen har känt till lössen under lång tid

Många rum att gå igenom

Genomsökningen har pågått under onsdagen och gårdagen, och det är först nu som problemets fulla dignitet har framkommit. 

– Det är många rum att gå igenom och vi har hittills prioriterat patientrummen före exempelvis personalrummen. Men även om vi har tvingats flytta patienter mellan avdelningar så har vi inte behövt stänga ner någon av dem, säger Pia Rydell. 

Enligt uppgifter till GP är det inte bara patientrummen som har drabbats av löss. Hundarna ska även ha markerat att vägglössen har spridit sig till minst 16 föremål.

Bland annat har löss hittats i väskor tillhörande personalen – vilket innebär att lössen kan ha spridits till de anställdas hem. 

– Jag vet inte om det är någon som har konstaterat att man har löss hemma. Men när den personen kommer fram och säger att man har hittat löss i hemmet så får vi ta diskussion om hur vi ska hantera det, säger Pia Rydell.

Kan det bli aktuellt med ersättning om lössen har spridit sig till personalens bostäder? 

– Det blir i så fall en diskussion med enskilda personer, som jag förmodar hör av sig angående vad deras försäkringsbolag säger. Detta är inget som jag ensam tar några direkta beslut om, utan det måste diskuteras med personalavdelningen när det gäller exempelvis arbetsmiljöförsäkringar. Jag vill inte spekulera i vad vi kan och inte kan göra, säger hon. 

LÄS ÄVEN: Vägglösshundarna markerade vägglöss på Östra

"Ledningen försöker hantera personalen oro"

Enligt Pia Rydell försöker ledningen möta den oro som flera i personalen har gett uttryck för.

– Vi har gått ut med information om hur man undviker att få med sig löss till sin bostad. Vi försöker också prata med alla i personalen för att kunna förstå hur situationen har varit och för att kunna erbjuda stöd.  

Hur ser du på att patienter vårdas i en miljö med vägglöss? 

– Jag har fått information om att patienterna tar det väldigt lugnt. Jag har förstått att många boende har haft problem med vägglöss de sista åren och att det är ett växande problem i samhället i stort.

Enligt Pia Rydell kommer saneringsarbetet fortsätta under de närmaste dagarna. Efter det ska mer fokus läggas på personalen, säger hon. 

– Vi kommer att fortsätta med arbetet tills att hela huset är sanerat. Varje rum tar 24 timmar att sanera. De senaste dagarna har varit väldigt hektiska. Ett oerhört arbete har lagts på rent praktiska frågor, som att flytta runt patienter. Så fort allt är färdigsanerat så kommer personalfrågorna att få ta större plats.

LÄS ÄVEN: Vägglösshundarna markerade vägglöss på Östra

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.