Psykiatriambulansen i Göteborg kan dras in

Psykiatriambulansen rycker dagligen ut för att rädda människor som försöker ta sina liv. Men personalbristen är nu så pass akut i Göteborgspsykiatrin att ambulansen föreslås dras in.
– Det är naturligtvis en försämring av vården för psykiskt sjuka personer i Göteborgsregionen, säger Karina Stein, verksamhetschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

ANNONS
|

Det råder akut bemanningsbrist på psykakuten i Göteborg. Ett stort antal sjuksköterskor har det senaste året sagt upp sig, och nyrekryteringen går trögt vilket gör att tjänster är vakanta. Det får konsekvenser för några av samhällets mest utsatta människor.

Sahlgrenska universitetssjukhuset föreslår nu att den så kallade psykiatriambulansen stoppas i ett halvår, från och med slutet av november, då ytterligare uppsägningar på psykakuten verkställs och läget där förvärras än mer.

– Vi kommer se till att det bedrivs god vård på den psykiatriska akutmottagningen, säger Karina Stein, verksamhetschef för Psykiatri beroende på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Sjukhuset prioriterar alltså att kunna ta emot de vuxna personer som söker akut vård på Östra sjukhuset för sina psykiatriska besvär. Samtidigt innebär det konsekvenser för den psykiatriska vården i stort.

ANNONS

Rycker ut på självmordsärenden

Psykiatriambulansen startade i Göteborg hösten 2015, som ett projekt där en ambulanssjuksköterska och en psykiatrisjuksköterska kvällstid rycker ut till personer som mår dåligt och hjälper dem på plats där de befinner sig.

Satsningen permanentades och personer med till exempel depression och panikångest har kunnat få stöd och en bedömning av om de behöver sjukhusvård. En stor andel av utryckningarna är dessutom självmordsrelaterade, och personalen har räddat personer som försökt ta sina liv.

Karina Stein, verksamhetschef psykiatri beroende på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Karina Stein, verksamhetschef på SU, konstaterar att sjuksköterskorna i psykiatriambulansen har kvalifikationer som krävs – och just nu saknas – på psykiatriska akutmottagningen. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

”Naturligtvis en försämring”

Men i vinter kan den livsviktiga bilen alltså bli stående i garaget.

– Det är naturligtvis en försämring av vården för psykiskt sjuka personer i Göteborgsregionen, så är det absolut, säger Karina Stein.

Varför är det då ett alternativ?

– Den psykiatriska akutmottagningen är vår kärnverksamhet, som vi absolut inte kan stänga, och då måste vi säkra både hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö på den enheten. Då är det så att de sjuksköterskor som jobbar i psykiatriambulansen har de kvalifikationerna som krävs för att jobba på den psykiatriska akutmottagningen – för det är ju inte så att vi kan ta vilken sjuksköterska som helst.

Hoppas kunna återstarta verksamheten

Karina Stein beskriver psykiatriambulansen som psykakutens förlängda arm, snarare än en traditionell ambulans.

– Naturligtvis behövs de, annars hade de inte funnits. Men det är en mycket större risk att utarma den psykiatriska akutmottagningen, så det är ändå en riskbedömning som har gjorts.

ANNONS

Planen är att psykiatriambulansen ska försvinna från Göteborgs gator tillfälligt, under sex månader.

Tror du att det kommer gå att få i gång den igen, om den försvinner?

– Det är vår absoluta ambition, och det är vår absoluta ambition att vända den väldigt utsatta situation som vi har på den psykiatriska akutmottagningen.

Förslaget om att dra in psykiatriambulansen är just nu uppe för facklig samverkan, innan ett formellt beslut eventuellt fattas.

LÄS MER:Mycket att göra för landets psykiatriambulanser

LÄS MER:Patienter hotade i väntrum – psykakuten utreder rutiner

LÄS MER:Efter larmen från psykiatrin – politikerna vill se mer samarbete

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS