Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

”Det handlar framförallt om att ta tillbaka makten om att visa stolthet över den man är”, säger Danny Lam gällande hashtaggen Proud Boys. Bild: Stefan Berg

Proud Boys hashtagg kapas av homosexuella – flödet fylls istället av kärlek

De senaste dagarna har hashtaggen #ProudBoys florerat på sociala medier i samband med Trumps uttalande om högerextrema vit makt-rörelsen Proud Boys. Kort därefter fylldes flödena istället med bilder på homosexuella par som kysser varandra och bilder från pride-event.
– Det här handlar ju om att ta tillbaka makten, säger Danny Lam, som är ägaren bakom Instagramkontot TNKVRT (Tänkvärt).

Efter att USA:s president Donald Trump uttalade sig om den högerextrema organisationen Proud Boys under presidentdebatten förra veckan skapades flera diskussioner på sociala medier kring detta.

– Proud Boys, stand back and stand by, sa Trump under presidentdebatten.

De senaste dagarna har flera stora kanaler på framförallt Twitter publicerat bilder på bland annat homosexuella par som kysser varandra eller bilder från pridefestivaler och taggat Proud Boys. Detta har lett till att flödet, som från en början präglades av högerextremistiska vit makt-rörelsen och Trumps citat till dem, nu istället fyllts av kärlek.

LÄS MER: Biden till Trump: ”Det går inte att prata med den här clownen”

Utdrag ur presidentdebatten

Wallace: But are you willing, tonight, to condemn white supremacists and militia groups? And to say that they need to stand down and not add to the violence in a number of these cities, as we saw in Kenosha, as we've seen in Portland? Are you prepared specifically to do that?

Trump: Sure, I’m prepared to do it. I would say, almost everything I see is from the left-wing, not from the right wing. I'm willing to do anything I want to see peace. Proud Boys, stand back and stand by. But I'll tell you what, I'll tell you what, somebody's got to do something about antifa and the left because this is not a right-wing problem. This is a left-wing problem. Antifa is a dangerous, radical group

”Tar tillbaka makten”

Göteborgaren Danny Lam är ägaren bakom plattformen TNKVRT (Tänkvärt) på Instagram, som nu har över 108 000 följare. 2018 fick han Teskedordens stipendium för att kontot "på ett engagerande och pedagogiskt sätt synliggör förtryck, machokultur och vardagsrasism".

Danny Lam jobbar som ux-designer och driver Instagram-kontot TNKVRT (Tänkvärt) på fritiden. Kontot lyfter aktuella ämnen som bland annat rasism, jämställdhet och andra orättvisor i samhället. Bild: Noelle Madsen
Danny Lam jobbar som ux-designer och driver Instagram-kontot TNKVRT (Tänkvärt) på fritiden. Kontot lyfter aktuella ämnen som bland annat rasism, jämställdhet och andra orättvisor i samhället. Bild: Noelle Madsen

Även han har uppmärksammat just detta med hashtaggen och förklarar hur detta påverkar hbtq-personer.

– Det handlar framförallt om att ta tillbaka makten om att visa stolthet över den man är – att man inte ska känna sig förtryckt. När de här grupperna kallar sig för Proud Boys och sprider hat blir det problematiskt eftersom uttrycket då associeras med vit makt-rörelsen, säger Danny Lam.

LÄS MER: Hyllas och hatas för Instagram-kontot Tänkvärt

Teskedsorden - en röst för mångfald

Teskedsorden är en ideell organisation som arbetar för ett öppet Sverige där allas rättigheter respekteras oavsett etnicitet, kön, sexualitet eller funktionalitet. Med ett långsiktigt perspektiv arbetar de för mångfald med skolprojekt, utbildning och opinionsbildning. För demokratin och mänskliga rättigheter.

Teskedsordens stipendium delas årligen ut av organisationen till personer eller grupper som gjort en insats för ett tolerantare samhälle. Syftet är att uppmuntra och belöna dem som i ord och handling bidrar till en respektfull dialog mellan människor och river murar av etnicitet, social ställning, ålder, kön, religion och politik.

Källa: Teskedsordens hemsida

Översvämma internet – smart tillvägagångssätt

Hjärnan bakom idén om att vända på hashtaggens innebörd är George Takei, den asiatisk-amerikanska skådespelaren som är mest känd för sin roll i Star Trek. I sitt twitter-inlägg föreslog han bland annat att k-pop-gruppen BTS och Tiktok-användare skulle hjälpa till att uppmärksamma detta och återta uttrycket ”Proud Boys”.

Danny Lam menar att detta är ett bra sätt att uppmärksamma något på idag och att det är vanligt i bland annat just grupper av fans.

– Att svämma över internet med denna typ av innehåll är ett smart sätt att uppmärksamma detta på och på så sätt ta tillbaka makten. Det fungerar väldigt bra, särskilt om man är många, säger han.

Hashtaggen blockerades under en tid

På sociala medier uppmärksammades även det faktum att hashtaggen var blockerad under måndagen. Danny Lam fick flera meddelanden från sina följare om detta.

– Det är en intressant aspekt i sig, att hashtaggen var blockad under måndagen. Jag är osäker på om det var ett sammanträffande eller om det var menat att blockera innehållet som visar just hbtq-personer.

Han menar dock att han inte skulle vara förvånad om det inte var ett sammanträffande men att det är många faktorer som spelar in.

– Det är väldigt ofta man ser att hat och rasistiska inlägg sprids utan några vidare åtgärder samtidigt som exempelvis bilder på normbrytande kroppar blockeras. Det sänder ju en signal att det inte är okej att visa sin kropp men att det är okej att sprida rasism och hat på nätet, säger han.

”Det kan finnas en baksida”

En av baksidorna till uppmärksamheten som hashtaggen har fått är enligt Danny Lam att den högerextrema vit makt-rörelsen kanske får fler anhängare.

– Det kan ju bli problematiskt och kontraproduktivt eftersom det kan finnas människor som aldrig hört om detta tidigare som kanske får upp ögonen för den typen av organisationer och ansluter sig, säger Danny Lam och tillägger:

– Jag hoppas ändå att man ändå ska associera Proud Boys med stoltheten som hbtq-rörelsen främjar och inte den högerextremistiska andan.

Proud Boys

Den högerextrema och nyfascistiska organisationen Proud Boys grundades ursprungligen av Gavin McInnes. Enligt organisationens riktlinjer får endast ”biologiska män” vara med i Proud Boys.

Organisationen har en bakgrund av våld mot åsiktsmotståndare till vänster. En uppmärksammad händelse från förra året var att två Proud Boys-angängare fängslades efter att ha misshandlat en antifa-aktivist i New York. Proud Boys delar många av Trumps idéer om bland annat invandring, vapenpolitik och könsroller. Flera sociala medier har även blockerat organisationen från sina plattformar. Källa: BBC

Trots att organisationen tar avstånd från benämningarna ”vit makt” och ”rasism” har flera amerikanska organisationer och medier beskrivit dem med begrepp. Organisationen Anti-Defamation League (ADL), som bland annat jobbar för att stoppa antisemitismen, har uttryckt att "gruppen kan beskrivas som våldsamma, nationalistisk, islamofob, transfobiskt och kvinnohatare”. Många menar att Proud Boys i praktiken är en hatgrupp och att de i många aspekter påminner om kriminella gäng. Källa: Wikipedia

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.