Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Protest mot slutet på sextimmarsdagar

Nya arbetstillfällen, färre sjukskrivningar och bättre vård kommer gå förlorad. Det menar personalen och facket som är upprörda över förslaget att på förtid avbryta försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende. Klockan 15 på onsdagen demonstrerar de på Gustav Adolfs torg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi är mycket piggare allihop, man orkar på ett helt annat sätt. Det är också mindre sjukskrivningar på  grund av utmattning eller för att folk haft ont. Vi har varit förskonade från det under tiden som projektet varit igång, berättar undersköterskan Heidi Ullström.

Enligt Heidi är alla på Svartedalen nöjda med försöket. Hon har en teori om varför politikerna är kritiska.

– Det har väl fått alldeles för bra resultat, tror jag. Det har lett till ett enormt intresse och nu vill alla andra testa, men det skulle i så fall bli jättedyrt. Det förstår vi med. Men jag tycker det är synd. Det ställer till mycket problem för oss. Vi har inga scheman för hur vi ska jobba om man tar bort det, menar Heidi.
 

Det är Moderaterna i Göteborg som vill avbryta projektet i förtid. Annars skulle det ha löpt året ut för att slutligen utvärderas av forskare.

– Vi har inga pengar att finansiera detta. Undersköterskorna på Svartedalen har jobbat sex timmar men fått betalt för åtta. Vi kan inte betala människor för att inte jobba, menar kommunalrådet Maria Rydén, en av de som står bakom förslaget.

Ska man bara bortse från de positiva effekterna man redan nu sett?

– Det finns andra exempel där man lyckats få ner sjukskrivningar med vanliga arbetsdagar, men där man gjort det på intraprenad. Där handlar det om mer inflytande, att man får vara med och bestämma och där de äldre är med och anställer personal. Det är kul att höra. Det ger än bättre effekt och kostar inga 8 miljoner per år, menar Rydén.

På Kommunal Väst är man mycket kritiska till att avbryta projektet i förtid. Där ser man många fördelar som riskerar att gå till spillo.

– Tack vare projektet har ytterligare 14 personer anställts på Svartedalens äldrecentrum. Vissa av dessa var arbetslösa innan och andra har fått tjänstledigt från andra verksamheter inom kommunen, men även de inlånades tjänster har fått täckas upp av andra. Fler människor har kommit arbete. Dessa står nu inför en enorm osäkerhet, antingen förlorar de jobbet eller så förändras deras arbetssituation, menar Helén Ericsson, styrelseledamot för Kommunal Västra Hisingen.


Dessutom menar facket att man riskerar att förstöra själva målet med försöket. Det har hela tiden varit att få en akademisk utvärdering av de olika effekterna. 

– Intresset för projektet har varit enormt, både i resten av landet men även internationellt. Det är många som väntar på resultatet. Avbryter man detta nu kommer forskarna inte kunna redovisa i sin helhet om och hur kortare arbetsdagar påverkar personalen. Det gäller personalens hälsa och välmående men också kvaliteten på verksamheten och budgeten, menar arbetsplatsombudet på Svartedalens äldreboende, Carina Dahl.

I dag tas det slutgiltiga besultet om projektets vara i kommunfullmäktige. Från klockan 15 kommer därför Kommunals medlemmar att dela ut flygblad på Gustaf Adolfs torg för att uppmärksamma Göteborgarna om vad som är på väg att hända. På facket menar man att det utöver arbetslöshet, risk för ökade sjuktal och sämre vård även ställer till det administrativt om man avbryter projektet nu.

– Vi måste också skriva om alla scheman. Vi har redan hunnit planera semestrar och vikarier för sommaren. Allt är godkänt och allt detta går förlorat om projeketet går i stöpet. Det sitter två personer och jobbar med detta löpande och har så gjort under en längre tid, menar Carina Dahl.

Men Maria Rydén står fast vid att det är lika bra att avsluta det hela nu även om man riskerar att gå miste om en fullständig utvärdering. Detta eftersom det trots allt bara inger falska förhoppningar.

– Det kommer ändå avslutas vid årsskiftet, att fortsätta är lite att locka med något som man sedan ändå tar bort. Undersköterskorna ska ut och demonstrera idag och jag förstår att de är upprörda. Men vi måste vara seriösa och ta ett politiskt och ekonomiskt ansvar. Det här kommer inte kunna fortsätta, avslutar Rydén.

På grund av kostnadskalkylen, menar du?

– Ja, detta kostar åtta miljoner för ett äldreboende. Vi har 62 äldreboenden i kommunen och skulle man införa detta på alla skulle det innebära en kostnad på en halv miljard. Och då har vi bara sett till undersköterskorna. Ska bara de få denna förmån? Hur blir det då för sjuksköterskor, arbetsledare och sedan alla andra kommunanställda? Det säger sig självt att det är ohållbart i längden, avslutar Rydén.

Men undersköterskan Heidi Ullström står fast vid att det finns stora samhällsvinster i att jobba sex timmar.

– Det är ett stressigt jobb, folk tror vi sitter och dricker kaffe. Men vi väcker alla på morgonen, ser till så de får frukost, tvättar, städar, duschar, beställer mat, blöjor och fixar med scheman. Man har mycket utöver att ta hand om de äldre. Med sex timmars arbetsdag har man tid att ge det lilla extra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.