Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Protest mot klubbad budget

Cirka 1 500 personer samlades på Götaplatsen i Göteborg på onsdagskvällen i en protest mot det man kallar för "katastrofbudgeten", förslaget som i riksdagen klubbats av M och KD med stöd av SD.
– Oron växer. Budgeten är förödande för både människor och miljö, säger Petra Lindroos Jonasson.

Hon är aktiv i den partipolitiskt obundna organisationen Agera Göteborg som tagit initiativ till protestaktionen "Agera tillsammans mot katastrofbudgeten".

Totalt stod 18 olika organisationer bakom manifestationen och bland de många talarna i kvällskylan på Götaplatsen fanns även representanter för olika politiska partier.

Gemensamt protestfokus är den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom i riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna.

Protester över hela landet

– Det är första gången i Sverige som ett parti med rötter i nazismen haft avgörande inflytande på statsbudgeten, sa arrangörens Ingrid Broms i sitt inledningsanförande och fortsatte:

– Det är mot effekterna som vi måste vi agera och det är glädjande att se hur protesterna mot beslutet sprider sig och samlar människor runt om i landet, sa hon och möttes av jubel och bandyapplåder från demonstranterna.

Nyligen hölls protestmöten i Stockholm, Lund och Visby och samtidigt som demonstrationen pågick i Göteborg genomfördes manifestationer mot budgeten i Örebro, Umeå och Malmö.

Det är framför allt konsekvenserna av skattesänkningar och indragna anslag i budgeten som fått demonstranterna att agera.

– Dels slår budgeten mot grupper i samhället som redan har det tufft och som ställs mot varandra, dels är det ett bakslag för miljön och för klimatfrågorna. Det skapar en bredd i protesterna som gör att väldigt många olika sorters människor engagerar sig i den här frågan, säger Petra Lindroos Jonasson.

Bakslag för miljön

En av talarna på plats var avgående kommunalrådet Ulf Kamne, MP, som gjorde ett sista framträdande innan han lämnar politiken vid årsskiftet.

Han tycker att den klubbade budgeten är ett bakslag i kampen för ett fossilfritt samhälle.

– Vi har tagit flera steg fram – men det här budgetbeslutet var att ta flera steg bakåt när det gäller miljökloka och framåtriktade insatser för vår överlevnad, säger han.

Han menar att Centern som grönt parti inte tog sitt ansvar i riksdagen, vilket gör honom besviken.

– Men samtidigt inte särskilt förvånad. Nu krävs kraftsamling för att vända utvecklingen och få till en regering som kan ta det ansvaret, säger Ulf Kamne till GP.

Varit med på barrikaden

På plats på Götaplatsen var även Göteborgsprofilen och musikern Nikke Ström som ville markera sin syn i frågan.

– Det glädjer mig mycket att så många samlas och är enade i en fråga. Jag har ju varit med på den politiska barrikaden i några år och inte sällan har det varit olika politiska grupperingar inom vänsterrörelsen som tjafsat mot varandra. Men nu känns det som att något är på gång över riket - det här en fråga många kan samlas och enas kring, säger han och fortsätter:

– Tillsammans måste vi kämpa mot de mörka krafter som klubbar igenom en budget som ökar klyftorna i samhället, säger Nikke Ström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.