Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Föreningen Rosenlundsstödet stöttar kvinnor i prostitution och vill ge dem den hjälp de efterfrågar. Bild: Stefan Berg

Prostitution: Tjejerna vet knappt vilken stad de är i

Varje fredag packar de sin dramaten med kaffe och kondomer. Kvinnorna i Rosenlundstödet vet vad som behövs på gatan. – Vi vill hjälpa utan att döma, säger Jonna Boström.

I gårdagens GP berättade vi att frivilligorganisationer och sociala myndigheter oroas när polisen blir allt mer osynlig i Rosenlund. Utan polisinsatser riskerar sexexploateringen och människohandeln av kvinnor att öka och befästas.

Föreningen Rosenlundstödet är en av fyra frivilligorganisationer som arbetar ideellt i området. Varje fredagsnatt, året om, bjuder de på kaffe, delar ut kondomer och hygienartiklar till kvinnor som säljer sex på gatan. Nadine Bergquist är en av de runt tio aktiva medlemmarna i föreningen.

– Kvinnorna på gatan har inget skyddsnät och många har en inbyggd skepsis mot myndigheter. Vi kan vara en brygga, en länk, mellan kvinnorna och myndigheterna, säger hon. Om någon behöver gå till en gynekolog eller är orolig för att ha tuberkulos kan vi följa med dem till en läkare.

Under åren har de lärt känna många av de som säljer sex runt Rosenlund och kunnat bygga upp ett förtroende.

– Och när det kommer nya får de höra att de kan lita på oss, säger Nadine.

Deras arbete handlar om att stötta kvinnorna på de utsattas egna villkor. De kan inte stoppa sexhandeln eller sexköparna, men de kan hjälpa tjejerna i deras utsatta situation, resonerar de. Och det kan vara ett steg på vägen för att kunna hitta en utväg.

– Det mest bedrövliga är att inget hänt på dessa år. Det behövs ett förebyggande arbete, där de som står bakom människohandeln arresteras, säger Nadine.

Jonna Boström, initiativtagare till Rosenlundstödet, märkte snabbt att det kvinnorna framför allt efterfrågade var kondomer. Tjejerna på gatan tog tacksamt emot för att slippa könssjukdomar.

– Vi dömer dem inte för att de säljer sex. Vi vet att de har det svårt och är fattiga. Vi är deras medsystrar, säger Jonna. Vi lyssnar på dem och är där på natten så länge som krävs.

Hon berättar att många av dem de möter drömmer om ett annat liv, ett vanligt jobb, men ser ingen möjlighet. De har alla mer eller mindre tvingats till ett liv på gatan.

– Det är komplext och särskilt jobbigt för dem som utnyttjas av någon i den egna familjen, säger Jonna.

En del av tjejerna vet knappt vilken stad de är i, säger Nadine. De har inte sett mer av Göteborg än vägen från lägenheten de är inhysta i till gatan i Rosenlund.

– Ibland kan vi ta med någon av dem på sociala aktiviteter och för att ge dem en normal upplevelse för en stund. Vi kan ta en fika tillsammans eller gå till en simhall.

De flesta som nu rör sig i Rosenlund på nätterna är unga tjejer från Rumänien. Svenska kvinnor, där de flesta missbrukare, finns där tidigare på dygnet, enligt Rosenlundstödet.

– Vi har inte märkt av någon jätteökning av sexhandeln kring Rosenlund. Däremot har vi fått indikationer på att den förflyttat sig även till Långgatorna och till lägenheter runtom i stan, säger Nadine.

De har också märkt att sexköparna uppträder allt mer ogenerat.

– Vi ser män som efter en krogkväll helt öppet står och säger "en liten avsugning ska man väl ändå hinna med innan man åker hem". Eller gäng med unga killar som köper en tjej för att ta med till en fest.

Våld och hot förekommer, men tjejerna är mycket lyhörda för varandra och rycker snabbt in om någon är på väg att råka illa ut.

– En full kund började tjafsa och var hotfullt, berättar Jonna. Han ville tvinga till sig mer än han det han hade betalt för. De andra tjejerna märkte vad som hände och var snabbt där och hoppade på honom. Det slutade med att mannen fick lomma iväg med byxorna neddragna.

Nadine och de andra i Rosenlundsstödet arbetar helt ideellt och ibland är det svårt för dem att räcka till. I veckan sökte de nya volontärer.

– Vi behöver förstärkning, men det är inte den glammigaste man kan göra.

Förutom frivilligorganisationerna som arbetar i Rosenlund uppdelade på olika kvällar finns personal från kommunens Mika-mottagning i Rosenlund en kväll i veckan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.