Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/7

"Prostatacancer drabbar hela familjen"

Det har länge talats tyst om Sveriges vanligaste cancersjukdom som skördar 2400 liv varje år. Under fars dag tändes hundratals marschaller på Gustaf Adolfs torg för att väcka uppmärksamhet kring prostatacancer.

Inge Nilsson är ordförande i prostatacancerföreningen ProLiv Väst. Framför honom brinner ett hav av marschaller, utställda på ett blått sidenband som formats till symbolen för kampen mot cancerformen. 

– Vi valde att anordna detta på fars dag eftersom sjukdomen drabbar hela familjer. Män drar sig inte sällan för att gå till läkaren och kolla, men prostatacancer är en lömsk sjukdom. Ofta får man symptom först när det är för sent.

Upplevde inga symptom

När Inge Nilsson själv drabbades 2013 upplevde han inga symptom. Istället upptäcktes cancern vid en regelbunden kontroll som han gick på eftersom hans pappa tidigare gått bort i cancer.

– Jag är behandlad och opererad. Det är viktigt att vara medveten om att det finns en risk att drabbas. Är man det minsta orolig, gå och ta ett blodprov, säger Inge Nilsson. 

Att bröstcancer har fått fått betydligt större uppmärksamhet än den vanligare prostatacancern, tror Inge Nilsson främst beror på fördomar, och på att kvinnor varit bättre på att lyfta fram bröstcancer.

– Kvinnor är generellt mycket bättre än män på att ta hand om sin hälsa och prata om sjukdomar. Historiskt har prostatacancer också haft en skamstämpel om att vara en gubbsjuka som får en att springa och pinka stup i kvarten, säger Inge Nilsson. 

3500 operationer

Varje år opererar 3500 drabbade män bort sin prostatakörtel. Över häften får följdproblem som urinläckage eller impotens.

– Man kan förlora en stor del av sin livskvalité. Därför är det så viktigt att gå och kolla sig innan det är försent, säger Inge Nilsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.