Markus Carlsson och Natalie Stoltz sitter i ett av de nyinredda rummen. När Natalies 11-årige son senast besökte henne på avdelningen satt de här och spelade Playstation i stort sett hela dagen.
Markus Carlsson och Natalie Stoltz sitter i ett av de nyinredda rummen. När Natalies 11-årige son senast besökte henne på avdelningen satt de här och spelade Playstation i stort sett hela dagen.

Projekt ska aktivera unga med cancer

ANNONS
|

För två år sen drabbades Natalie Stoltz, 31, av livmodercancer. De kommande två åren skulle hon spendera mer än hälften av sin tid på olika avdelningar på Sahlgrenska.

–Man är helt ensam här. De flesta patienter är ju mycket äldre. Om jag ligger i rum 15 vet jag inte att det ligger en ung cancerdrabbad i rum ett och en i rum fem, säger hon.

–Samtidigt kan man vara helt slut, kanske fått massa tunga mediciner. Det man behöver är en push, genom att Markus exempelvis kan ha styrt upp en fika mellan unga cancerdrabbade på sjukhuset.

ANNONS

Markus Carlsson, 31, är sjukhusets nya aktivitetskoordinator med uppdraget att aktivera unga personer med cancer på sjukhuset, genom exempelvis en fika. Tjänsten finansieras av ett bidrag från Ung Cancer och är ett samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tanken är att aktivitetskoordinatorn ska minska glappet mellan det vardagliga livet och livet på sjukhuset.

–Min roll är att skapa naturliga mötesplatser, vara den som drar igång saker. Som jag upplevt det är det för patienten enklare att bara ligga på sitt rum. Jag ska skapa ytorna som är mer bortkopplade från de medicinska. Roliga saker, säger Markus Carlsson.

För patienterna handlar det om att livskvalitén ökar.

–Med Markus kommer det inte bli exakt som på utsidan men jag tror att det blir mer normalt än vad det hade varit om man bara ligger inne på sitt rum, säger Natalie Stoltz.

ANNONS

I dag mår hon mycket bättre, hennes cancer är nu inte aktiv. Friskförklarad blir man först efter fem år utan cancer, för Natalies del i april 2019.

Markus Carlsson har nu genomfört sin första vecka på jobbet.

–Jag har märkt ett jättestort behov av mänsklig närhet. Det behöver inte vara att man har en tv-spelskväll utan kan vara att man bara sitter och snackar, säger han.

–Det behovet finns verkligen. Det märker man när sköterskorna kommer in på rummet och man vill prata, de vill också prata men hinner inte. De ger mig min medicin och ser till att jag mår medicinskt bra, fyller Natalie Stoltz i.

Ung Cancer talar om att livet för en ung människa tar en paus när hen får cancer. Alla de saker som man planerat får vänta, samtidigt som ens jämnåriga fortsätter att leva sitt liv.

–Jag tror behovet av Markus tjänst är större hos personer som är ännu yngre än jag. Man blir så deprimerad, känner sig så vansinnigt ensam när man ligger här, säger Natalie Stoltz.

ANNONS

Projektet är inspirerat av sjukhus i Frankrike, England och Australien som har avdelningar inriktade mot unga vuxna med cancer. Förhoppningen från både Sahlgrenska och Ung Cancer är att projektet ska växa och även innefatta andra sjukhus i landet. Aktivitetskoordinatorn är efterlängtad bland patienterna men även hos sjukhuset.

–Markus kan träffa patienterna i en utsträckning som min personal inte har en möjlighet att göra eller som ens ligger i deras uppdrag, säger Totte Johansson, vårdenhetschef.

–Aktiv kan vara att komma ur sängen. Att göra någonting även om det bara är att sitta och prata med annan ung cancerdrabbad, säger Tove Lindahl Greve, verksamhetschef på Ung Cancer.

Projektet är det första i sitt slag i Sverige och ett samarbete mellan Ung Cancer och Sahlgrenska. Projektet har möjliggjorts genom en donation från Ung Cancer till sjukhuset.

I genomsnitt finns det tio patienter på Sahlgrenska som är mellan 16–30 med en cancerdiagnos och som kan ta del av projektet, som är utspridda på upp till tio olika avdelningar.

Drygt 300 personer sökte tjänsten som aktivitetskoordinator.

Aktivitetskoordinatorn är del två i projektet där den första delen var att göra om fyra rum på avdelningen till mysigt inredda rum. För att skapa en större hemkänsla.

Ung Cancer är en religiöst och partipolitiskt obunden organisation som arbetar för att förbättra levnadsvillkoren för unga vuxna cancerdrabbade. Unga vuxna mellan 16 och 30 år som har eller har haft cancer eller är närstående till någon som har eller har haft cancer.

ANNONS