Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Prognosen: Så blir veckans väder

Den meteorologiska sommaren har inletts, men de höga temperaturerna lyser med sin frånvaro.

Det blir fortsatt låga temperaturer när vi går in i den nya veckan, enligt Ian Engblom, jourhavande meteorolog på vädertjänsten Foreca.

– Vi kan förvänta oss ganska låga temperaturer framöver, säger han.

Under måndagen väntar växlande molnighet och lite skurar. Temperaturen förväntas att landa på sex till sju grader. Mest måttlig vind.

Tisdagen ser ut att börja med sol, men sedan väntas en del skurar och mer moln framåt dagen. Temperaturen blir den samma.

Framåt onsdagen väntas temperaturen stiga med en grad eller två. Det blir mestadels mulet och risk för enstaka skur.

– Fast mot slutet av veckan ser det ut som att lite varmare luft är på väg inte över landet. Då väntas temperaturen landa på tio grader, säger Ian Engblom.

Meteorologisk sommar – trots låga temperaturer

Men trots de låga temperaturerna har Göteborg ändå sommar. Åtminstone enligt meteorologerna. Kriterierna för en meteorologisk sommar är att det ska vara en dygnsmedelstemperatur på över tio grader, fem dygn i sträck, vilket inträffade redan 18 april.

– Man kan inte gå tillbaka till vår eller vinter igen, utan nu är hösten nästa. Har man gått in i sommaren fortsätter sommar, även om det till och med snöat en del i Götaland och Svealand. Det är lite märkligt men så är det.

Efter de senaste dagarnas regnskurar över länet sänker nu SMHI nivån på brandrisken.

– I Västra Götaland är det bara i de nordostligaste delarna som det fortfarande finns varning för brandrisk, säger Ian Engblom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.