Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Prognosen: Goda solchanser – ingen snö

Minimalt med nederbörd, plusgrader och goda solchanser – så lyder väderprognosen för årets sista vecka.
– På onsdagen ser det ut att bli som allra soligast, säger meteorologen Per Holmberg.

Juldagen har bjudit på både sol och plusgrader och ska man tro väderprognosen så blir det mer av den varan i veckan.

– Tidvis kommer det att vara en del sol, framförallt under onsdagsförmiddagen, säger Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

Kan bli många plusgrader

Temperaturen kommer att ligga på några plusgrader för att under torsdagen stiga ytterligare litegrann.

– Under onsdagseftermiddagen tätnar molnen västerifrån och sen drar betydligt varmare luft in under kvällen eller natten mot torsdag, säger Per Holmberg och fortsätter:

– Under dagen sedan ser det ut att bli riktigt milt, med temperaturer uppemot 7-8 plusgrader närmast kusten. Det blir uppehåll men det kan vara en del moln på både för- och eftermiddagen.

Är det ovanligt med så många plusgrader kring jul?

– Jag har jobbat som meteorolog i 16 år och rycker inte på ögonbrynen för det, vädret växlar alltid. Jag ser inget ovanligt i det.

"Ser ganska soligt ut"

Mot veckoslutet börjar temperaturen sedan krypa nedåt igen.

– På fredagen drar lite kallare luft ned med nordvindar under natten. Fram till mitten på dagen ser det ut att bli lite kallare, det kan bli nedåt 0 grader längre in i landet kring Skaraborg och Sjuhäradstrakten. I övrigt ser det ut att bli några plusgrader och det ser ganska soligt ut, framförallt mot kusten, säger Per Holmberg.

Tittar man framåt helgen så börjar prognosen bli svajigare.

– Det ser ganska ostadigt ut. Det ser ut att komma in varmluft igen, med ett område regn som passerar. Mot slutet av helgen ser det sedan ut att bli kallare igen, med nordliga vindar. Det blir lite varannandagsväder, säger Per Holmberg.

Ingen snö före nyår

Likadant ser det ut om man blickar ännu längre fram.

– Jag ser bara att det ser väldigt ostadigt ut egentligen. Det växlar fram och tillbaka hela tiden med både plusgrader, minusgrader och nederbörd, säger Per Holmberg.

Veckan kan också bjuda på någon enstaka regnskur, troligast under natten mot torsdag. Däremot ser det inte ut att bli någon snö.

– Nej, det ser inte ut så. Om det ska komma någon snö så finns det en liten chans, eller risk, att det sker när det slår om till lite kallare väder mot slutet av helgen. Men det är högst osäkert, säger Per Holmberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.