Profilerad advokat anmäld för att ha läckt information till vittnen

Den profilerade advokaten har försvarat personer med koppling till kriminella nätverk. Nu har han anmälts för att ha läckt uppgifter från kriminella – till potentiella vittnen.
– En anledning till att vi har restriktioner är för att häktade inte ska kunna föra ut meddelanden och skaffa sig alibi. Så det är ju svikligt mot rättssamhället, säger Daniel Larson, en av åklagarna som anmält advokaten.

ANNONS
|

Tre åklagare har anmält en välkänd advokat i Göteborg till Advokatsamfundet, vilket SVT Nyheter Väst var först att rapportera. GP har varit i kontakt med två av åklagarna som säger att de har anmält advokaten för att ha fört ut information från personer som suttit häktade med restriktioner.

Mannen har varit verksam under en längre tid och har både försvarat misstänkta med koppling till gängkonflikter i Göteborg och varit advokat för personer som anses styra delar av Göteborgs undre värld.

Läckte uppgifter till vittne som gav alibi

Daniel Larson, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, är en av dem som har anmält advokaten. Han har varit åklagare i 14 år men aldrig tidigare anmält en advokat.

ANNONS

– Det är första och förhoppningsvis sista anmälan jag behöver göra, säger han.

I målet tog advokaten kontakt med ett möjligt alibivittne innan denne hörts av polis, vilket ledde till att vittnets uppgifter ansågs ha mycket lågt bevisvärde i rätten. Advokaten fick sänkt ersättning för sitt arbete. I domen slår rätten fast att han agerat med bristande skicklighet och att samtalet med vittnet var att likställa med ett meddelande från den misstänkte, vilket var i strid mot den misstänktes restriktioner.

Åklagaren ser allvarligt på advokatens agerande

Daniel Larson ser allvarligt på advokatens agerande.

– En anledningen till att vi får hålla folk häktade är att de inte ska kunna ta fram falsk alibibevisning. I det fallet gjorde det så att rätten underkände alibivittnet. Så han har agerat till sin klients nackdel, säger han.

Klaudia Mathé, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har anmält advokaten för en liknande situation.

– Det är givetvis allvarligt att föra ut information från häktade personer som man inte har stämt av med åklagaren huruvida det kan störa eller förstöra förundersökningen. Det finns ju en anledning till varför de sitter med restriktioner, säger hon.

– Har klienten restriktioner så har advokaten restriktioner. Det är så reglerna ser ut.

ANNONS

Kan förbjudas att arbeta som advokat

På torsdagen hade Advokatsamfundets disciplinnämnd sammanträde om ärendet. De ska nu avgöra om mannen brutit mot god advokatsed. En advokat som fälls i disciplinnämnden kan straffas med erinran, varning, varning med straffavgift upp till 50 000 kronor eller uteslutning, vilket innebär att man inte får arbeta som advokat.

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander vill inte kommentera det enskilda ärendet, men hon säger att vissa av de frågeställningar som disciplinnämnden ska ta ställning till gäller restriktionsbrott, något som tidigare har straffats med både högsta straffavgift och uteslutning.

– Restriktionsbrott utgör normalt sett ett mycket allvarligt åsidosättande av god advokatsed. Sen kan omständigheterna i olika fall vara olika. Men som huvudregel är det allvarligt brott mot god advokatsed, säger hon.

Om två veckor kommer disciplinnämnden att meddela sitt beslut.

Göteborgs-Posten söker advokaten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS