Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En turnering i datorspelet Starcraft II genomfördes på Svenska mässan.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Proffsen gjorde upp i Starcraft

På fredagen spelades en Starcraft-turnering på Svenska mässan. De tävlande ger GP-läsarna sina bästa tips.

Under mediedagarna på Svenska mässan avgjordes en turnering i datorspelet Starcraft II. Åtta finalister hade kvalat in för att få tävla. De möttes två och två och spelade Starcraft II uppe på en scen och själva spelet visades på en stor skärm så att åskådarna kunde hänga med.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Finalen stod mellan Mathias "MeYera" Meyer och Clas "Charmie" Brantervik. 21-åringen från Askim tog hem turneringen.

– Det känns bra. Jag är inte en av de regelbundna tävlingsspelarna, så just därför känns det extra kul, säger Clas Brantervik.

Vissa dagar spelar han inte alls, andra gånger spenderar han hela dagen vid datorn.

– Bästa tipset för att bli bra på Starcraft är att tänka positivt och analysera sina misstag, i stället för att bara tänka på det som gick fel, säger Clas Brantervik.

24-årige Jimmy "Jimpo" Wölfinger, som kom på en tredjeplats vid gårdagens turnering, har sex timmar ren speltid inplanerad varje dag. Att spela Starcraft II är alltså en heltidssysselsättning.

– Man kan säga att jag är semi-proffessionell och får pengar för att spela, säger han.

Att spela dataspel på det här sättet är en så kallad e-sport. Den elektroniska sporten har börjat ta plats, och tros kunna bli lika stor som fotboll.

– I Sydkorea är e-sporten jättestor och sänds på tv. Spelarna är stjärnor, precis som Zlatan är i Sverige, säger Benjamin Lindberg som varit med och arrangerat turneringen.

Men hur kommer det sig att dataspelande kan kallas för sport? Benjamin Lindberg förklarar det med att det finns ett tydligt tävlingsmoment, precis som i traditionell sport, men poängterar också att det finns fysiska utmaningar.

– Det är viktigt att ha stamina. De bästa Starcraft-spelarna gör 300 klick per minut, det är fem klick i sekunden. Det är full fart och riktigt jobbigt, säger han.

Och Jimmy Wölfinger brukar gå på gym för att klara av att spela.

– När du sitter dag efter dag och spelar, då gör det ont i kroppen till slut, särskilt i handlederna. Man måste träna, säger han.

Vad ska man göra för att bli en bra Starcraft-spelare?

– Spela mycket, och studera andra spelare. Man lär sig mycket på att kolla på de bättre spelarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.