Professor och överläkare Magnus Gisslén
Professor och överläkare Magnus Gisslén Bild: Thomas Johansson

Professorn vill slopa restriktioner – är mer samhällsfarliga än pandemin

Det är inte längre rimligt att klassa covid-19 som samhällsfarlig. Karantän för friska anhöriga kan slopas – liksom begränsningar för restauranger, kultur- och idrottsevenemang. Det menar Magnus Gisslén, professor och överläkare i Göteborg. Under fredagseftermiddagen svarade han också på frågor från GP:s läsare. Gå in och läs hans många svar.

ANNONS
|

Pandemin har skördat tusentals människoliv, pressat sjukvården och i omgångar lamslagit Sverige i snart två år.

Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet och överläkare på infektionskliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tycker att att de olika åtgärder som gjorts vid olika tillfällen under pandemin varit högst rimliga ”med syften som tjänat oss väl”. Han har själv stått mitt i eländet och vet vad det handlar om.

Men nu ser Magnus Gisslén ett annat läge.

”Restriktionerna farligare än pandemin”

Omikronvarianten sprider sig förvisso lavinartat men samtidigt är den totala bilden att viruset för vaccinerade medför lägre risk för allvarlig sjukdom och död.

– Det har varit fullt rimligt att klassa covid-19 som samhällsfarlig men vi är i ett nytt och helt annat läge nu. Jag tycker inte att det är rimligt att fortsätta betrakta covid-19 som samhällsfarlig längre. Risken är också att vissa restriktioner kan påverka samhället mer än själva pandemin som läget är nu, säger han.

ANNONS

Tillsammans med Anders Björkman, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska Institutet i Stockholm och Johnny Ludvigsson, senior professor i pediatrik (barnhälsovård) vid Linköpings Universitet, skrev han ett smått kontroversiellt debattinlägg som DN publicerade på torsdagen. Kontentan är att covid-19 inte längre ska klassas som samhällsfarlig.

– Vårt inlägg ska inte ses som kritik mot folkhälsomyndigheten eller regeringen – men vi vill lyfta frågan och få en diskussion. Sedan inlägget skrevs har Folkhälsomyndigheten flaggat för förändring från den 9 februari och jag skulle bli förvånad om inte många restriktioner tas bort då, säger Magnus Gisslén.

I debattinlägget skriver de tre professorerna att covidpandemin i Sverige orsakats av främst fyra virusvarianter. Den ursprungliga, alfa, delta samt omikron. De skriver:

”Omikron­varianten är mest smittsam, mer resistent mot vaccinets skydd och troligen mindre benägen att medföra allvarlig sjukdom. Men en ovaccinerad person riskerar allvarlig sjukdom och död.”

Olika grad av immunitet

De skriver vidare att största skillnaden är dock den olika grad av immunitet befolkningen haft när respektive variant spreds – från ingen till nuvarande mycket höga immunitet mot allvarlig sjukdom:

”Detta har skett genom vaccinationer och att många redan haft covid-19. Detta samt omikrons höga smittsamhet och förmåga att infektera också vaccinerade innebär olika förutsättningar avseende vilka åtgärder som är mest effektiva mot epidemin och därför bör prioriteras.”

ANNONS

”Vi får leva med viruset”

– Vi måste inse att omikronvarianten inte kan stoppas och vi måste lära oss att leva med att viruset finns kvar och cirkulerar, sannolikt under hela vår livstid. Vi blir smittade men blir inte allvarligt sjuka om vi är vaccinerade och kan under perioder med ökad smittspridning behöva vidta vissa åtgärder i vardagen, säger Magnus Gisslén.

Olika samhällsrestriktioner har införts men nu anser de tre professorerna att det är dags att ta bort eller lätta på dem. De skriver:

”Restriktioner i samhället måste ske proportionerligt och vägas mot dess nackdelar. Överdrivet nitiska smittskyddsåtgärder drabbar väsentliga samhällsfunktioner och riskerar bli mer samhällsfarliga än själva virus­epidemin, utan att ha mer än marginell effekt på smittspridningen.”

Samtidigt menar de att vaccinering ska intensifieras av alla ovaccinerade vuxna liksom vikten av att tredje dosen når de flesta vuxna, särskilt äldre och riskgrupper.

En hockeymatch med färre publikrestriktioner är troligen inte långt borta enligt Magnus Gisslén.
En hockeymatch med färre publikrestriktioner är troligen inte långt borta enligt Magnus Gisslén. Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG

När kan vi gå på hockey igen?

Magnus Gisslén anser att det är dags att lossa på restriktionsbromsen.

– Just när det gäller restriktioner som karantän för friska anhöriga, begränsningar av kultur eller idrottsevenemang, restauranger, affärer och liknande. De bör slopas inom kort, säger han och fortsätter:

– Åtgärderna har inte någon avgörande inverkan på smittspridningen i det läge vi har nu, snarare är det så att konsekvenserna påverkar samhällslivet negativt för väldigt många, säger han.

ANNONS

På frågan om vilket tidsperspektiv det handlar, när vi nästan som vanligt kan gå på en ishockeymatch eller på en konsert igen, svarar Magnus Gisslén:

– Jag tror som sagt inte att det dröjer allt för länge, men det kommer fortsatt vara viktigt att ovaccinerade personer som saknar immunologiskt skydd undviker denna typ av arrangemang, betonar han.

LÄS MER:Norska FHI vill fasa ut restriktionerna

LÄS MER:FHM: Inget vaccin till barn mellan fem och elva

LÄS MER:Restriktioner kan hävas i februari

LÄS MER:Så löser Räddningstjänsten den höga sjukfrånvaron

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS