Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Gisslén, överläkare på Sahlgrenskas infektionsklinik och professor vid Göteborgs universitet, svarar på nya läsarfrågor i dag i en chatt klockan 16.15. Bild: Ingrid Gisslén
Magnus Gisslén, överläkare på Sahlgrenskas infektionsklinik och professor vid Göteborgs universitet, svarar på nya läsarfrågor i dag i en chatt klockan 16.15. Bild: Ingrid Gisslén

Professorn svarar på nya frågor i chatt om coronapandemin

Förra veckan chattade överläkaren Magnus Gisslén med GP:s läsare om coronapandemin och intresset var enormt. Bara en bråkdel av alla frågor kunde få svar den gången.
Nu är det dags igen. I dag klockan 16.15 sitter Magnus Gisslén redo för att svara på nya frågor. Skicka in din fråga redan nu!

Sedan förra fredagens chatt har smittspridningen av covid-19 nått nya höjder, fler restriktioner har införts och skolor, förskolor och högskolor har hunnit dra i gång.

Magnus Gisslén, överläkare på Sahlgrenskas infektionsklinik och professor vid Göteborgs universitet, uppskattade chatten med GP:s läsare och ser fram emot nya frågor i dag.

– Det finns otroligt mycket frågor och ett extremt stort behov hos människor att få svar på sådant som berör dem själva. Det är svårt att ta till sig vad som gäller en själv och hur man ska bete sig.

Nu har det gått en vecka sen sist. Hur skulle du vilja sammanfatta den?

– Ur ett smittoperspektiv har det ökat jättemycket och fortsätter att göra det, troligtvis under någon vecka till ända tills tillräckligt många är immuna mot omikron och det börjar minska igen.

Finns det något som oroar dig i det sammanhanget?

– Nej, egentligen inte. Förutom de som inte har något skydd och inte är vaccinerade. Det är dessa personer som behöver läggas in på sjukhusen. Som vaccinerad kan du bli sjuk, men man dör inte av det och det blir väldigt sällan några komplikationer.

Hur är stämningen på sjukhuset?

– Det är hanterbart, utan tvekan. Samtidigt blir det allt fler fall och alla som behöver läggas in och har covid, oavsett vilka besvär de söker för, måste isoleras. Det blir en påfrestning för vården och en undanträngning av annan vård. I intensivvården är det däremot en stabil situation, vilket är fantastiskt skönt.

LÄS MER: Rekordmånga fall: "Mycket snabb smittspridning"

Delta i chatten i dag 16.15

Frågorna från GP:s läsare förra veckan var som sagt väldigt många. Här svarar Magnus Gisslén på ett par av dem som inte hanns med den gången:

Kan man få långtidscovid av omikron? Kan man få långtidscovid med bara milda symptom av corona? Kan man få långtidscovid när man är vaccinerad?

Svar: Vaccination minskar risken för långtids-covid. Ännu oklart om risken för långdragna symptom skiljer sig mellan omikron och tidigare varianter om man är ovaccinerad och inte tidigare varit infekterad.

Är det möjligt att smittas av omikronvarianten om man har haft konstaterad covid-19 för lite mer än två månader sedan?

Svar: Ja, men risken för allvarlig sjukdom är väldigt liten.

Enligt rapporteringen verkar det som att nyare mutationer ger mildare och mildare symtom. Men hur "mild" behöver covid-19 bli för att vi ska anse den som en normal/endemisk förkylning och inte som en samhällsfarlig sjukdom (som vi behöver smittspåra etc)?

Svar: Omikron ger mild infektion hos dem som är vaccinerade eller har immunitet efter infektion med tidigare varianter och jag tror att när tillräckligt många blivit infekterade med omikron kommer vi att gå in i en endemisk fas där nya och gamla varianter cirkulerar utan att ge allvarlig sjukdom hos dem som är vaccinerade och immunfriska. Vi behöver dock fortfarande skydda personer som är särskilt riskutsatta, framför allt personer med olika typer av immunbristtillstånd som inte svarar adekvat på vaccination.

Vill du delta i chatten i dag som börjar 16.15 kan du skicka in din fråga redan nu.

LÄS MER: Rekordmånga bebisar läggs in med covid-19

LÄS MER: Statsministern: Alla förstår inte allvaret

LÄS MER: Skarp kritik mot regeringens nya restriktioner

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.