Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Professor: Ställer stora krav på MP:s ledning

Att tillträda som ny gruppledare i ett skede där Miljöpartiet har tappat i valet och står inför ett osäkert parlamentariskt läge ställer stora krav, enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.
– Om nu MP är lite stukat kan det leda till att man agerar på annat sätt än innan valet, säger han.

På tisdagen kunde GP berätta att Miljöpartiets gruppledare Ulf Kamne lämnar politiken, och att kommunalrådet Karin Pleijel tar över i hans ställe.

Ulf Kamne har haft ledande poster i MP i åtta år, den senaste mandatperioden som kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad, bostäder, miljö och klimat.

Miljöpartiet backade drygt tre procentenheter i årets val, och landade på 6,9 procent i kommunalvalet. Det innebär att partiet riskerar att förlora ett kommunalråd.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, säger att det kan vara oerhört slitsamt att sitta i en koalition som riskerar att börja falla sönder.

– Man ska inte underskatta kraften i det.

Han säger att det som ledare för ett parti är viktigt att ha förtroende i den egna organisationen och att det ställs stora krav på partiets nya ledning.

– Nu är det lite hela havet stormar i Göteborgspolitiken, ett förhandlingsläge där det handlar om att ge och ta. Förmågan att förhandla är viktig i den typen av situation, säger han.

LÄS MER: Ulf Kamne lämnar politiken

"Varit öppet oeniga"

Ann-Sofie Hermansson, ordförande i kommunstyrelsen och gruppledare för Socialdemokraterna, tycker att det är tråkigt att Ulf Kamne slutar. Hon säger att hon har uppskattat att Ulf Kamne har varit drivande i frågan om en grön stadsutveckling och att de har arbetat gemensamt med frågan.

– Vi har haft ett bra samarbete under några år. Men jag har respekt för att han väljer att prioritera privatlivet, som tillvaron är som politiker är det inte alltid så lätt att pussla ihop, det vet vi alla, säger hon.

Det senaste året har Ulf Kamne och Ann-Sofie Hermansson haft flera meningsskiljaktigheter, bland annat om stadens ansvar för ensamkommande och synen på extremism i kölvattnet av den inställda visningen av filmen Burka Songs.

– Vi har haft ett par tre frågor där vi har varit öppet oeniga, men i det stora hela har vi hållit ihop. Vi har gjort flera budgetar ihop och i grundarbetet är vi överens, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hur ser du att samarbetet med MP påverkas av att Karin Pleijel tar över?

– Jag tror att det kommer bli en bra lösning, hon har redan tidigare varit en viktig kugge i den rödgröna samverkan. Jag ser verkligen fram emot att arbeta tillsammans med henne i hennes nya roll.

"Påläst och engagerad"

Daniel Bernmar är gruppledare för Vänsterpartiet och har samarbetat med Ulf Kamne de senaste fyra åren.

– Jag tycker såklart att det är jättetråkigt. Vi har haft ett jättebra samarbete, han är kunnig, påläst och engagerad, säger Daniel Bernmar.

Han ser dock inte att samarbetet partierna emellan blir sämre av att Karin Pleijel tar över som gruppledare.

– Både hon och Ulf Kamne har deltagit i det rödgrönrosa samarbetet, vi har suttit många timmar ihop på olika möten.

Axel Josefson är kommunalråd och gruppledare för Moderaterna. Han säger att han respekterar Ulf Kamnes beslut.

– Han har varit en god företrädare för Miljöpartiet och duktig på att föra ut deras politik. Jag kommer att sakna honom i debatterna i kommunfullmäktige, säger han.

Hur ser du på Karin Pleijel som efterträdare?

– Jag tycker att Karin är en påläst person. Jag upplever att hon är villig till samarbete och kompromisser, vilket är viktigt i det parlamentariska läge vi har i kommun, säger Axel Josefson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.