Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Professor: "S har anledning att vara oroliga"

Nu måste varje dag fram till valet användas för att mobilisera och se till att Socialdemokraterna behåller makten. Det var budskapet från partiets talare på första maj. Samtidigt var det ovanligt glesa led som tågade upp mot Götaplatsen.
– Partiet har anledning att vara oroliga, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.

 

Kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson (S) målade upp en ljus bild av Göteborg när hon talade på Götaplatsen. Tillväxten ökar, liksom exporten och besöksnäringen, medan arbetslösheten är lägre här än i Stockholmsregionen.

– Många tar det förbaskat viktiga steget till egenförsörjning. Det här är en stad där stora reformer för skolan och förskolan nu genomförs för ökad likvärdighet, säger hon.

Samtidigt lyfte hon att det byggs mer än på länge i staden och partiets vallöfte om att bygga bort bostadsbristen genom 60 000 nya bostäder fram till 2028.

LÄS MER: S fick skarp kritik i Vänsterns tal

Debatten har den senaste tiden kommit att handla mycket om brott, straff och integration. Även från Socialdemokraternas sida. S första maj var en mer traditionell sådan med fokus på arbete och välfärd, konstaterar statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

Parollen var "Trygghet för vanligt folk" och huvudtalaren LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, som tidigare under dagen presenterade en plan för hur kvinnodominerade yrken ska få jämställda villkor, fokuserade på just arbete.

– Det här är ämnen som ger medlemmarna själva mer energi, säger Jonas Hinnfors.

För partierna är första maj viktigt för att just mobilisera, visa upp de ideologiska visionerna och bygga gemenskapen, konstaterar han.

– Sedan om de vinner väljare, det går inte att säga. Men första maj vid ett valår är ett bra tillfälle att hamra in budskap. Det är en högtidsdag för Socialdemokraterna.

Få S-demonstranter på plats

I årets tåg gick knappt 1100 personer, enligt Jonas Hinnfors beräkningar. Det kan jämföras med Vänsterpartiets självskattade siffra på 4700 personer (vilken enligt Hinnfors kan vara överskattad och snarare ligga runt 3500 personer).

– Vänsterpartiets mobilisering till första maj, är traditionellt högre än Socialdemokratins sett till hur stora partierna är. V har en något mer aktivistisk grundhållning, medan S ses mer som en del av etablissemanget, säger Jonas Hinnfors.

Samtidigt kan han inte minnas att S-leden någonsin har varit så här tunna.

Varför?

– Vi vet ju att S sviktar i Göteborg. Om man är starkt tveksam till Västlänken, eller drar mot Demokraterna, kanske man inte är så entusiasmerad av att gå i ett tåg. De senaste 15-20 åren har S i Göteborg haft sämre siffror än nationellt. Om man inte mobiliserar så stort varje första maj blir det färre och färre.

Hur oroliga bör S vara?

– De bör vara oroliga. Vi har en opinionsundersökning i Göteborg med låga siffror för partiet, partiet har gått sämre i Göteborg och nationellt går de inte så väldigt bra. Det är ett valår och man skulle kunna tycka att rörelsen skulle känna att de måste mobilisera, säger Jonas Hinnfors.

Han säger att det finns en gräns för hur tunt demonstrationståget kan bli utan att S tvingas tänka om på första maj.

LÄS MER: Schyman: "Arbetarrörelsen har varit unken"

Ska mobilisera inför valet

Flera S-talare lyfte att partiet måste mobilisera fram till valet för att behålla makten. Ann-Sofie Hermansson säger att nyckeln är att fortsätta bedriva pragmatisk politik som leder till ökad jämlikhet och trygghet.

– I en valrörelse blir det mer tempo och nerv. Jag tror att Socialdemokratin behövs mer än någonsin, vi lever i ett populistiskt landskap idag.

LÄS MER: LO:s krav: "Kvinnor ska inte ha ett skitarbetsliv"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.