Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Nytt coronavaccin. Jan Lötvall Bild: Olof Ohlsson
Nytt coronavaccin. Jan Lötvall Bild: Olof Ohlsson

Professor Jan Lötvalls uppmaning: Ta vaccinet mot corona

Bara sex av tio svenskar tänker ta vaccin mot covid-19, enligt en Sifo-enkät. Det gör Göteborgsforskaren Jan Lötvall upprörd.
– De som inte vaccinerar sig kommer att vara illa utsatta, säger han.

Jan Lötvall är professor och överläkare vid institutionen för medicin vid Göteborgs universitet. Han leder också en grupp forskare som försöker ta fram ett eget vaccin mot covid-19.

Det vaccinet ligger i så fall längre fram i tiden. Men redan efter årsskiftet ska det finnas godkända covid-19-vacciner från några av världens största läkemedelsföretag, något som inte förvånar Jan Lötvall.

LÄS MER: Vaccin mot covid-19 på gång i Göteborg

– Jag har predikat hela tiden att i den här situationen så kommer alla att agera med blixtens hastighet, både vad gäller att ta fram mediciner och vaccin. Så har verkligen skett, det är fantastiskt att se den vetenskapliga mobiliseringen bland världens alla forskare, säger han.

Finns det inte risker med att ta fram vaccin så fort?

– Det är klart att det finns risker och vi har haft svåra biverkningar tidigare, som narkolepsi av vaccin mot svininfluensa, men jag blir glad när jag hör att läkemedelsbolagen tar det på största allvar och rapporterar öppet om alla biverkningar under testerna. Transparens är ytterst viktigt i den här situationen, det gäller även myndigheterna.

LÄS MER: Avtal klara för vaccin till hela Sveriges befolkning

LÄS MER: Här är vaccinen som Sverige köpt in och bolagen bakom

Törs man ta vaccinet när det kommer?

– Jag törs! Det är jätteviktigt, jag kommer inte att tveka. Det har varit enormt mycket antivaccinpropaganda under de senaste tio åren. Jag är bekymrad över vad de forskare som varnat för vaccinering har ställt till med. Vacciner är generellt sett säkra. Hade vi inte vaccinerats som barn så hade vi haft mässlingsepidemier stup i kvarten i det här landet.

Enligt en Sifoundersökning tidigare i höstas var 60 procent av svenskarna villiga att ta covid-19-vaccin.

Är det tillräckligt?

– Nej, jag tror att de som inte vaccinerar sig kommer att vara illa utsatta. 60 procent är nog en för låg andel för att nå flockimmunitet, har man att göra med en smittsam sjukdom behöver man troligen komma upp kring 80 procent.

Jan Lötvall understryker vikten av att vaccinera sig som en solidarisk handling.

– Är tillräckligt många vaccinerade så skyddar man även dem som har dåligt immunförsvar, så självklart ska vi vaccinera oss – både för vår egen skull och för att hjälpa till att skapa flockimmuniteten.

LÄS MER: Här är grupperna som får vaccinet först

Hur långvarigt skydd ger covid-19-vaccin?

– Det vet man inte och det kommer vi inte heller veta när man först börjar ge vaccinet, det finns inte tid att vänta ut det svaret innan man börjar vaccinera. Under nästa år kommer vi att få veta hur länge immuniteten sitter i. Eventuellt kommer vi behöva vaccinera oss mot covid-19 vid upprepade tillfällen, kanske varje år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.