Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Professor avgår efter pappadrev

Göteborgsprofessorn Annica Dahlström lämnar Hjärnfonden. En fem år gammal artikel som orsakat ett pappadrev på nätet fick henne att fatta beslutet.

Bakgrunden är de starka känslor som Annica Dahlströms bok "Könet sitter i hjärnan" väckte när den kom ut 2007. I boken hävdar hon bland annat att mammor, inte pappor, är de som är biologiskt mest lämpade att ta hand om spädbarn.

Detta var som att hälla bensin på brasan. Neuroforskaren Dahlström,i dag professor emerita, anklagades för att vara ovetenskaplig och bygga sina teser på fördomar och egna åsikter. Efter en artikel i Aftonbladet för fem år sedan steg stormen till orkanstyrka.

Det är denna fem år gamla artikel som nu har börjat cirkulera på sociala medier på nätet. Debatten om könet och föräldrarollen har flammat upp på nytt. Mängder av mejl har under de senaste dagarna kommit till Dahlström själv, till Göteborgs universitet och till stiftelsen Hjärnfonden.

Det är huvudsakligen upprörda och arga män som hört av sig, småbarnspappor har känt sig kränkta och påhoppade och anklagar Dahlström för att vara omodern. En namninsamling mot Dahlströms roll i styrelsen för Hjärnfonden sägs också ha startat.

I måndags beslöt sig Annica Dahlström för att sluta i Hjärnfonden som hon själv var med och grundade för 17 år sedan. Beslutet var hennes eget, säger både företrädare för Hjärnfonden och Annica Dahlström själv.

- Hennes kunskaper om hjärnans funktion har gagnat fondens arbete, säger Lars Olsson styrelseordförande i Hjärnfonden. Men de åsikter hon framfört är hennes egna och inte Hjärnfondens.

Enligt Annica Dahlström är hennes beslut att hoppa av styrelsen en effekt av flera olika orsaker, men den utlösande faktorn är aktiviteten på de sociala medierna.

- Ja, när det här drog igång så kände jag att nu är det dags att sluta, säger hon. Man vet ju aldrig hur en sådan här storm slutar, eller vart diskussionen tar vägen. Det är bra om vi står var och en för sig, Hjärnfonden och jag.

Andra skäl hon anför är att resorna till styrelsemötena börjat kännas betungande och att andra, yngre förmågor, kan behövas i Hjärnfonden.

I dag ångrar hon att hon ställde upp på intervjun i Aftonbladet för fem år sedan. Hon anser att hennes hypoteser blev vantolkade och ledde till en rad missuppfattningar.

- Jag har naturligtvis aldrig menat att kränka en massa pappor, säger hon.

Samtidigt backar hon inte i sakfrågan som hon framförde i boken "Könet sitter i hjärnan" : att pappan inte har lika bra biologiska förutsättningar som mamman att ta hand om ett spädbarn. Hon menar att det finns gott om vetenskapliga bevis för den slutsatsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.