Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Problematiskt med manlig anställd

Göteborgs kvinnojour anställde för ett par år sedan en manlig socionom. En anställning som har skapat en spricka mellan flera kvinnojourer i Västsverige.

Det var 2011 som Göteborgs kvinnojour anställde en man för att arbeta som socionom på kvinnojouren. En anställning som har gjort att flera kvinnojourer i Västsverige inte längre vill samarbeta med Göteborgs kvinnojour, skriver föreningen Feministiskt Perspektiv i ett pressmeddelande.

Mannen som blev anställd är den enda man i Sverige som är anställd på en kvinnojour. Anställningen medförde att kvinnojourer i Västsverige inte längre vill fortsätta det årslånga samarbete som fanns mellan kvinnojourerna i Västsverige.

- Vi blev väldigt förvånade. För oss var det odramatiskt när vi anställde honom. Vi hade inte en tanke på att andra kvinnojourer skulle ha synpunkter. Däremot var vi lite oroliga för vad kvinnorna som sökte till oss skulle säga, men vi har inte fått några som helst negativa reaktioner på att vi har en man som arbetar här, säger Katarina Månsson, ordförande på Göteborgs kvinnojour, i pressmeddelandet.

På kvinnojouren Olivia i Alingsås är det inte fullt så oproblematiskt med att ha anställt en man.

- Det är så enkelt att vi är en feministisk och separatistisk förening och det står i våra stadgar att i vår förening kan bara kvinnor arbeta, säger Anna Lena Mellquist, anställd på kvinnojouren. 

Kvinnojouren Olivia i Alingsås vill inte längre samarbeta med Göteborgs kvinnojour.

- Vi har jobbat på det här sättet sedan i mitten av 70-talet. Vi är kvinnor som stöttar andra kvinnor som har varit utsatta för våld av män, säger Anna Lena Mellquist.

Feministiskt perspektiv är en ideell förening som ger ut en webbaserad tidning med samma namn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.