Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mannen sågs gå in på en livsmedelsbutik i Torslanda. Där kunde man hålla kvar honom tills polisen kom Bild: TT
Mannen sågs gå in på en livsmedelsbutik i Torslanda. Där kunde man hålla kvar honom tills polisen kom Bild: TT

Privatpersoner omringade misstänkt knivrånare

En man som häromdagen utsattes för ett rån i Torslanda fick i dag syn på den misstänkta rånaren i samma område. Med hjälp av ett antal andra personer hölls den misstänkte mannen fast tills polisen kom och grep honom.

Det var tidigare i veckan som en man utsattes för ett rån i Torslanda. Vid tillfället ska han ha blivit hotad med kniv av rånaren.

På torsdagen såg den rånade mannen och hans flickvän den misstänkta rånaren gå in i en livsmedelsbutik i området.

– Flickvännen larmar då in till oss säger att de håller koll på honom, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i Västområdet.

Med hjälp av ett antal andra personer konfronterade de också den misstänkta mannen, som är i 20-årsåldern, och höll fast honom innan han till slut lugnade ner sig och polisen kom till platsen.

Polisen kunde sedan gripa mannen, misstänkt för både personrån och narkotikabrott.

Polisen: Var försiktig

Att göra ett så kallat envarsgripande – att på egen hand ingripa – är tillåtet, men kan vara farligt, berättar Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

– Det är bra med civilkurage, det är bara det att man får ha med sig i bagaget hur ens egen situation ser ut nu om det skulle gå åt fanders. Men nu ser det ut som att det var flera personer som hjälptes åt, och då kan man tänka sig att utmanövrera en sådan här person. Men samtidigt måste man vara försiktig, säger Christer Fuxborg och fortsätter:

– Du har ju ingen aning om den här personen är beväpnad eller har kniv. Det gäller att ha marginal, vilket man förmodligen ansåg att man hade här.

Känner man den minsta tvekan ska man i stället ringa polisen och vara deras "ögon på plats" – något som för polisen är värdefullt, understryker Christer Fuxborg.

– Jag brukar säga det att den bästa spanaren vi har, det är allmänheten.

Ska man alltid ringa polisen först?

– Det är svårt att bedöma, för det kan vara så att man inte hinner. Klarar man inte av det själv, eller tillsammans med sina närmsta kamrater, får man hoppas att det finns någon i ens omedelbara närhet som kan göra det. Gör man den bedömningen att man inte klarar situationen är det bra att ringa oss och vara ögonvittne och hålla koll på den här personen och avvakta och invänta oss.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.