Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Privata värdar hotar att lämna Boplats

Kötid eller andra kriterier? Nya regler för Boplats kan leda till att privata värdar hoppar av.

Förslaget som kommer upp i kommunstyrelsen under onsdagen handlar om att lägenheterna ska fördelas efter kötid. En ändring många privata värdar är tveksamma till.
– En enkät vi gjort visar att nio av tio kommer att lämna Boplats om det blir så, säger Rikard Ljunggren, näringspolitisk ansvarig på Fastighetsägarna och vice ordförande i Boplats.

Som han ser det är baksidan med ett sådant system att de som flyttar till Göteborg med kort varsel, till exempel på grund av studier eller arbete, inte har en chans att få en hyreslägenhet. Dessutom vill privatvärdarna ha kvar möjligheten att bedöma om hyresgästen är lämplig.
– Det finns ett värde i att du som fastighetsägare kan välja vem som blir din hyresgäst, säger Rikard Ljunggren.

Det var i samband med den stora bolagsöversyn som följde efter mutskandalen som Boplats kom i fokus. Christian Larsson (V), ordförande i Boplats, säger att dagens system – som bygger på att man tar betalt för en plats i en kö där alla lägenheter inte fördelas efter kötid – inte är lagligt. Därför måste det ändras.

Den utredning som gjorts rekommenderar ett system likt det man har i Stockholm och Malmö, alltså en vanlig kö där den som stått längst blir erbjuden en ledig lägenhet. Men Christian Larsson är medveten om att en del av de privata värdarna inte accepterar förslaget som det ser ut just nu, och säger att det kommer att krävas modifieringar.
– Vi tittar på lösningar som innebär att vi kan följa lagen, utan att de privata värdarna lämnar.

Till exempel kan det handla om en konstruktion där de sökande betalar för att köa till kommunala lägenheter, och vid sidan av den kön administrerar Boplats en gratisvariant för de privata värdarna.

Rikard Ljunggren på Fastighetsägarna delar inte bilden att det är nödvändigt att ändra dagens regelverk.
– Det är en tolkningsfråga. Såvitt jag vet har det aldrig prövats, så jag ser ingen större anledning att göra förändringar just nu.

Att ett rakt kösystem används i Stockholm innebär inte att det fungerar bra, påpekar han. En stor skillnad är att betydligt färre privatvärdar släpper lägenheter till kön – vilket innebär att den som behöver en lägenhet tvingas gå genom flera olika kanaler i sitt sökande.
Christian Larsson är medveten om att det kan bli så.
– En del värdar skulle säkert lämna, andra skulle stanna kvar, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.