Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/29

Prislappen för försvaret: 16,8 miljoner

Adam Abdulahi, 28, Ahmed Warsame, 25, och sex personer till dömdes tidigare i veckan till långa fängelsestraff för attacken inne på Vår Krog & Bar. Under hela rättsprocessen har åtta advokater stått vid deras sida. Nu är det klart vad prislappen för försvaret blev: drygt 16,8 miljoner kronor. – Jag tycker inte att det är särskilt mycket, säger advokat Kalle Ahlqvist.

I mars förra året stormade två män in på krogen på Vårväderstorget i Göteborg och öppnade eld med automatvapen. Två personer avled och åtta personer skadades.
I måndags dömdes Adam Abdulahi och Ahmed Warsame till livstids fängelse, fyra andra män fick 14 års fängelse, en fick fängelse i tio år och en sju års fängelse, för vansinnesdådet samt för en rad andra brott.

Åtta advokater får miljonbelopp

Bara några dagar efter attacken greps de första gärningsmännen som misstänktes för inblandning i dådet. Under utredningen har ytterligare gripanden gjorts. När stämningsansökan lämnades in i slutet av april var det åtta unga män som åtalades.

Alla som är misstänkta för så grova brott har rätt till en advokat. Så åtta advokater har följt de nu dömda männen från de första förhören till domen nu i måndags. De har exempelvis medverkat vid förhör, läst in sig på utredningen och suttit bredvid sina huvudmän under rättegången som pågått mellan mitten av maj och den 20 juli.

I domen som meddelades tidigare i veckan framgår det hur mycket advokaterna krävt i ersättning för sitt arbete. Den sammanlagda kostnaden för försvaret är 16 826 046 kronor. Det är en kostnad som tingsrätten gått med på och som stannar på staten.
I och med att det varit ett omfattande mål som "är bunden under lång tid" har man rätt till "förhöjt timkostnadsarvode". Det har rätten ansett vara rimligt i detta mål, går att läsa i domen.

Det framgår att en del av beloppet är själva arbetet, utlägg och mervärdesskatt, men också tidsspillan.
– Det kunde lika gärna stå restid. Vi har haft våra klienter sittandes på häkten runtom i Sverige. När vi har besökt dem får vi betalt för restiden. Ganska generöst i och för sig men det är en annan historia, säger Thomas Larsson om vad som kan ingå i "tidsspillan".

LÄS MER: Offret Viktor missnöjd med domarna

"Det har jag inget emot"

Det relativt stora skillnader mellan de åtta, manliga, advokaterna i hur mycket pengar de får betalt. Det rör sig om från 1 637 312 kronor till 2 435 989 kronor.

Den som får mest betalt är Thomas Larsson som anlitats av den man som dömdes till 14 års fängelse för två mord och flera mordförsök på Vår Krog & Bar samt ett mord på Väderkvarnsgatan.
– Det har jag inget emot, säger han om att vara den som får mest betalt.

Han har själv inte tittat på arvodesbestämmelserna men säger att det bland annat har att göra med hur länge klienterna varit aktuella i utredningen och hur många åtalspunkter det finns mot personen.
– Det är åtta tilltalad och för att ta ett exempel så Adam Abdulahi han och hans advokat har haft att brottas med fler åtalspunkter, säger Thomas Larsson.

Vad ingår i priset när man anlitar dig?
– När vi har ungdomar som sitter häktade med restriktioner under så här lång tid så besöker vi dem ju med täta mellanrum. Jag har som princip att försöka besöka en häktad ungdom en gång i veckan. Men då kan det utbytas mot ett förhör, säger Thomas Larsson och berättar att det också blir en del telefonsamtal till klienten. Sedan håller advokaten kontakt med den misstänktes familj.

Dessutom måste advokaten läsa in sig på förundersökningen.
– Sådan här omfattande förundersökning tar en fruktansvärd tid, säger Thomas Larsson.

Liten del av den totala kostnaden

Vad säger du till den som tycker att det är mycket pengar ni får?
– Frågan är väntad. Vi försvarare enades om att kommentera frågan med att vi ska ge en mer ingående kommentar till advokatarvodena efter det att vi fått veta vad hela det här paketet har kostat. Utredningsresurser, tre åklagare som mer eller mindre har sysslat med det här på heltid. Det är den kommentar du får. Vad har det här kostat samhället i stort? Jag tror att advokatsarvodena trots allt kommer att hamna ganska långt ner på den listan, säger Thomas Larsson och fortsätter.
– Och det är inte klart än. Det är helt klart att det blir hovrättsdiskussioner i detta.

Johan Udén, en av åklagarna i målet, säger att det inte finns någon sammanställning av den totala kostnaden för detta mål.
– Jag vet inte om den överhuvudtaget är görlig. Hur ska man räkna då? Min tid och alla andra åklagares tid, polisernas tid... Det är ingen som klockat detta så det kommer bli en väldig uppskattning i så fall.

LÄS MER: Över fem miljoner i skadestånd

Minst betalt

Den advokat som får minst betalt är Kalle Ahlqvist. Han försvarade en av dem som dömdes till 14 års fängelse, då för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök.
– Jag kan inte annat än att konstatera det och jag kommer att klaga på det. Jag har lämnat in en kostnadsräkning som motsvarar det arbetet jag lagt ner. Sedan om de tycker att jag har lagt ner för mycket arbete så är det deras bedömning, säger han.

Kalle Ahlqvist hade krävt nästan 300 000 kronor mer än det belopp tingsrätten gick med på. De hänvisar bland annat till att hans klient varit frihetsberövad kortast tid, att det rör sig om få åtalspunkter och att Kalle Ahlqvist inte varit med på alla rättegångstillfällen utan skickat ersättare, för att han själv skulle kunna medverka på andra förhandlingar.
– Men ersättaren ska också avlönas. Timmarna blir inte färre för att en annan gör timmarna. Jag kunde inte riktigt förstå resonemanget.

Kalle Ahlqvist tycker inte att 16,8 miljoner för åtta försvarare låter som särskilt mycket pengar.
– Det här är den största brottsutredningen som har varit sedan 1998 (då rörande Backabranden, reds. anm). Jag tror att det totala materialet är på över 14 000 sidor som ska hanteras. Det var ungefär 30 förhandlingsdagar.

Han säger att man måste inse att det ska dras av moms och andra avgifter innan pengarna hamnar hos advokaten.
– Men det är klart att det sticker i ögonen när man ser kostnadsräkningen men det betyder inte att vi får mer än en pluttiluttplutt av det i fickan, säger Kalle Ahlqvist.

Stannar inte där

Även de tolv målsägarbiträdena, som stöttat samtliga offer och offrens anhöriga, ska ha betalt. Här är det stora skillnader i hur mycket de enskilda biträdena begärt - från 130 714 till 1 069 140 kronor. Den totala kostnaden är drygt 10,5 miljoner kronor.
Även denna kostnad stannar på staten.

Men det kommer inte att stoppa där, som Thomas Larsson var inne på. De advokater GP har pratat med har alla meddelat att de kommer att överklaga domen tillsammans med sina klienter. Kostnader för advokater och målsägarbiträden under hovrättsförhandlingarna kommer därför att tillkomma.

Johan Udén hänvisar till det yttrande som lämnats in till tingsrätten rörande advokaternas kostnadsräkningar. I detta har man gått igenom hur många timmar advokaterna påstår att de lagt på fallet och gett kommentarer till detta. I några fall anser de att antalet timmar är för många.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.