Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Snittpriset på havskräftor har sjunkit med mellan 30 och 35 procent. Bild: Arkivbild: Måns Langhjelm
Snittpriset på havskräftor har sjunkit med mellan 30 och 35 procent. Bild: Arkivbild: Måns Langhjelm

Priset på havskräftor har rasat i coronans spår

Även fiskbranschen har drabbats av coronapandemin. Efterfrågan på främst havskräftor har sjunkit ordentligt, vilket i sin tur gör att kilopriset sjunkit dramatiskt. En anledning till prisraset är att exporten i stort sett har upphört.
– Snittpriset på havskräftor har sjunkit med mellan 30 och 35 procent, säger Roger Thilander, vd för Göteborgs Fiskauktion.

De flesta branscher påverkas på olika sätt av den pågående coronapandemin. En drabbad bransch är fiskeribranschen. Enligt Sveriges Radio har många yrkesfiskare det tufft nu när de ser en stor del av sin inkomst försvinna – på grund av att efterfrågan på främst havskräftor minskat kraftigt. Det har gjort att priset rasat.

Det bekräftar Roger Thilander, vd för Göteborgs Fiskauktion.

– Kilopriset på havskräftor har sjunkit dramatiskt sen coronan slog till. Bland annat på grund av att exporten till kontinenten, och försäljningen till konferensanläggningar, hotell, skaldjurskryssningar och Liseberg är helt borta.

">
Roger Thilander, vd för Göteborgs Fiskauktion säger att det är allas ansvar att se till att fiskbranschen finns kvar efter corona. Bild: Arkivbild: Göteborgs Fiskauktion
Roger Thilander, vd för Göteborgs Fiskauktion säger att det är allas ansvar att se till att fiskbranschen finns kvar efter corona. Bild: Arkivbild: Göteborgs Fiskauktion

"Det är läge att köpa havskräftor"

Han menar att tillgången just nu större än efterfrågan, och då sjunker priset. Snittpriset enligt Roger Thilander har fallit med mellan 30 och 35 procent. Det gör att även priset ut till konsumenterna är rejält lägre än vanligt.

– Det är läge att köpa havskräftor. Min bedömning är att utpriset till konsumenter på räkor och kräftor är rejält lägre. Men det kan variera från dag till dag, och ställe, men priset är märkbart lägre. Om man bara brukar unna sig kräftor en gång om året när det är kräftskiva, så kan man unna sig lite extra kräftor nu.

Men det finns några i branschen som det går bra för i dessa tider.

– Den positiva sidan är att de som har en fiskvagn går det bättre för, då fler köper fisk och skaldjur nu där de är hemma.

Hoppas att exporten kommer igång

Det är inte bara skaldjursfiskarna som drabbats av prisraset, enligt Roger Thilander. Bland annat har priset på gös sjunkit.

– Gösen är en exportfisk till bland annat Frankrike, så när de stängde sjönk priset ordentligt.

Han hoppas nu att prisraset slutar i och med att länderna i Europa öppnar och att exporten kommer igång igen. Men han tycker också att det är allas ansvar att se till att fiskbranschen kan leva vidare efter corona.

– Vi måste gemensamt se till att vi kan ha fiske och en fiskhandel som funkar. Och det är viktigt att hela kedjan funkar, från reling till tallrik, så vi kan fortsätta att äta fisk och skaldjur. Det är viktigt att vi handlar nu, säger Roger Thilander.

Ett kilo havskräftor

Hos Feskarbröderna på Frölunda Torg, ligger kilopriset på tisdagen på 159 kronor. Enligt Edwin Flodstrand är det ett lägre pris än vanligt.

– De brukar ligga på 200 till 220 kronor kilot annars.

Jessica Sandsten-Forsberg på Delikatesshörnan i Saluhallen berättar att de tar 169 kronor för ett kilo havskräftor i dag tisdag. Även hon kan bekräfta att priset sjunkit.

– Innan coronan har priset sjunkit med 100 till 150 kronor kilot. Procentuellt har skillnaden blivit väldigt stor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.