Prisas för idéer om återvinning

ANNONS
|

– De gör ett banbrytande arbete med att åstadkomma ett slutet kretslopp som motverkar resursbrist och energislöseri, säger Juryns ordförande John Holmberg, som också är vicerektor vid Chalmers.

Årets pristagare blev amerikanen Dr Michael Biddle som arbetar med att återvinna plast ur blandat avfall, som kan ersätta nya oljebaserade plaster.

– Ett otroligt viktigt arbete eftersom bara fem procent av alla plaster återvinns. Han är en föregångare inom branschen, menar John Holmberg.

Även svensken Björn Söderberg, grundare av Fair Enterprise Network, prisades för sitt arbete med återvinning i Nepal. Han besökte Nepal som 19-åring volontär och såg en flod full av sopor. I dag driver bland annat ett företag som tillverkar papper av flodens sopor. Enligt juryns motivering har han "skapat både jobb och bidragit till ett ökat kretsloppstänkande". Vinnarna får dela lika på en miljon kronor. Tidigare vinnare av priset är bland annat Kofi Annan, Al Gore och Margot Wallström. Priset delas i år ut för trettonde gången.

ANNONS
ANNONS