Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trädgårdsterapi. Gro Sundell visar växthuset som är under konstruktion där patienterna kommer kunna sysselsätta sig med trädgårdsskötsel.

"Prestationssamhället gör det värre och värre"

– Alla ska visa sig så duktiga och baka 14 sorters kakor efter tio timmars övertid. Sedan ska man träna på gymmet och äta kvarg. Det säger Gro Sundell, på Sveriges första specialistmottagning för utmattning.

Bakom Avenyn ligger Lorensbergs villastad och Viktors Rydbergsgatan. I ett av stenhusen från 1922 med gulbrun tegelfasad öppnar nu Sahlgrenska universitetssjukhus en ny mottagning för människor med utmattningssyndrom. Enhetschefen Gro Sundell har arbetat som sjuksköterska i över 20 år och har varit med och startat verksamheten.
– Jag hoppas verkligen folk känner sig välkomna när de kommer hit, säger hon och visar runt i huset.

Läs mer: Så här undviker du att bli utmattad

Fyravåningshuset är noggrant planerat utefter patienternas välmående med samtalsrum, aktivitetsrum och kök. Gro Sundell berättar att det har varit viktigt att inreda huset så hemtrevligt som möjligt. Patienter med utmattningssyndrom har oftast svårt med ljud och att göra enklare saker i vardagen. En av behandlingarna är i grupp med andra som är drabbade.
– Många känner skam- och skuldkänslor och då är det viktigt att träffa och prata med andra i samma situation, berättar hon.

Under år 2016 har Västra Götalandsregionen satsat 75 miljoner kronor på att förbättra psykiatrin. En av satsningarna är den nya mottagningen. Patienterna som skickas hit har oftast fått en annan diagnos, exempelvis depression i samband med sin utbrändhet. Det är den första mottagningen i hela Sverige som arbetar på detta sätt med utbrända.
– Det viktigaste är att patienten kommer igång med någon slags sysselsättning för att sedan kunna komma tillbaka till en vardag som de trivs med. Det kan vara att de kanske bara kan jobba 70 procent, säger Gro Sundell.

Mottagningen kommer främst behandla patienter som hamnat så djupt i sin utmattning att primärvården inte räcker till. Patienter som helt enkelt överkonsumerat sin energi förklarar Gro Sundell. Som en bil som bara kör och kör tills bensinen tar slut.
– Det svåra är att hitta sin egen energibalans. Man skulle kunna se oss människor som ett mobilbatteri. Patienterna har gått en längre tid med ett batteri som på morgonen bara är 12 procent. Då måste den laddas under dagen.

Gro säger att för att återhämta sig kan man gå en promenad, ta en fika eller sitta och kolla ut genom fönstret. Sociala kontakter är viktigt. Det är viktigt att patienterna lär sig att det är tillåtet att ladda batterierna. Gro Sundell menar på att det är svårt det prestationssamhälle som vi lever i.
– Alla ska visa sig så fruktansvärt duktiga och allting blir en tävling. Förhoppningarna är att vi kan hjälpa de som är på botten att ta sig upp igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.