Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pressat läge i cancervården

Cancervården på Sahlgrenska lider fortfarande av personalbrist, tre år efter att läkare på kliniken slog larm. Ännu fler specialistläkare och sjuksköterskor har slutat sedan dess, enligt Sjukhusläkarföreningens Christina Sjöberg.

Specialkompetens försvinner och vårdplatser hålls stängda. Det är konsekvenserna av personalbristen på onkologkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, enligt Sjukhusläkarföreningens huvudskyddsombud och överläkaren Christina Sjöberg.

Ond cirkel

– Det blir en ond cirkel. När arbetsmiljön inte är bra söker sig läkare och sjuksköterskor med rätt kompetens någon annanstans. Kvar blir personal som inte har samma erfarenhet, vilket gör att situationen blir ännu mer pressad, säger Sjöberg.


Redan för tre år sedan skrev läkarna vid onkologen på Sahlgrenska ett gemensamt ett brev till de ansvariga för hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen, där de slog larm om att personalbristen lett till att patientsäkerheten var hotad.

Stängning förlängdes 

Under sommaren stänger man ner flera vårdplatser för att täcka upp för semestrar. Efter sommaren 2016 hade man så lite personal att platserna inte kunde öppnas igen till hösten, enligt Christina Sjöberg. Hon ger exempel på avdelningar som fortfarande bara har hälften av platserna öppna.


– Det här gör att man bara kan ta emot de allra sjukaste patienterna. De som behöver vård för behandlingsrelaterade åkommor, som nedsatt immunförsvar, måste skickas till akuten för att sedan läggas in på andra avdelningar. Där får de förvisso vård, men inte av personal som känner till dem och deras sjukdom. Det blir rörigt för patienten. 

Sämre även för sjuksköterskorna


Orsakerna till personalbristen är delvis att arbetsmiljön för läkarna inte blivit bättre sedan uppropet för tre år sen, menar Sjöberg, trots att man försökt komma tillrätta med problemen. Det gör också sjuksköterskornas arbetssituation svårare, och många har sökt sig till andra avdelningar.


– Personalen hinner bara med det absolut nödvändigaste, vilket leder till en dålig psykosocial arbetsmiljö. Man oroar sig för att man missat något, och om man gjort allt för sina patienter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.