Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Läsarbild / TT

Pressat läge för förskolecheferna

Bristen på personal på Göteborgs förskolor drabbar inte bara barn, föräldrar och personal. Ordföranden för Sveriges Skolledarförbund i staden känner igen situationen från många medlemmars beskrivning.

Förskolorna i Göteborg har vikariebrist som är så svår att lösa att föräldrar uppmanas att hämta hem sina barn, det rapporterade SVT Nyheter Väst först om igår. Situationen drabbar även förskolecheferna.

– De förskolechefer som vi representerar beskriver det som en pressande situation. Vi befinner oss i ständig rekrytering. Det finns inte vikarier nog och det blir pressat för cheferna som ska driva utvecklingen av verksamheterna, menar Torbjörn Broomé, ordförande för Sveriges Skolledarförbund i Göteborg.

Förskolechefer tvingas jobba i verksamheten

Det är alltså inte bara personalen som blir pressad. Utan även förskolecheferna som måste se till att det finns behörig personal i form av förskollärare, barnskötare och vikarier.

– En sektorschef skrev att förskolechefen också får hoppa in och jobba i verksamheten .Vissa ringer in vikarier tidigt på morgonen. Då får man vara stand by klockan 07 på morgonen. Så det leder till omfattande problem när vi inte har en personalförsörjningspolitik som inte fungerar, menar Broomé.

Så tillägger han:

– Vi har ju för få som utbildar sig till förskollärare. Så det finns många anledningar till att det blir så här, men det blir problem för såväl personalen och för chefen.

Så det blir en ond cirkel där få söker sig till lärarhögskolan på grund av kassa löner och dåliga arbetsvillkor?

– Ja och man kan fundera på effekten när man läser sådana här artiklar. Det gör ju inte att glädjen tänds och man rusar till lärarhögskolan, men de som jobbar på förskolan tycker att det är roligt, understryker Broomé och fortsätter:

– Som chef ska man driva en utveckling, man har också ett ansvar för miljön och det går ju inte när man jobbar med rekrytering hela tiden. Att bara rekrytera en förskollärare tar lång tid: man måste skriva annons, kalla till intervju och intervjua. Först kallar man förskollärare sen kollar man på barnskötare och andra obehöriga.

Hur mår medlemmarna du haft kontakt med?

– Det är en pressad situation. Det är klart att det blir en stressfaktor att inte ha personal. Man ser det på hur många förskollärare och hur många förskolechefer som byter jobb. Den omsättningen har ju ökat den senaste tiden.

En förskoleförvaltning kan förbättra läget

Trots den svåra situationen är Broomé optimistisk.

– Nu går vi mot en gemensam förskoleförvatlning där det blir en huvudman. Förhoppningsvis ger det bättre översyn så man skapar villkor för att cheferna ska kunna arbeta. Rekrytering är en del av jobbet, men det kan inte vara allt. Så det måste man fundera på: hur skapar man en personalpolitik som fungerar i längden? Hur får vi förskolechefer, förskollärare och barnskötare att utbilda sig och vilja stanna kvar i Göteborg?

Vad gör ni från fackets sida?

– Vi påverkar och påtalar brister där man samverkar kring besluten. Vi bidrar med undersökningar och kunskap, men ansvaret är arbetsgivarens. Med en förskoleförvaltning i staden får vi en ypperlig möjlighet att ta ett samlat grepp kring problematiken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.