Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Premiärtur för julklappsbåten i Göteborgs skärgård

– Det har gått över all förväntan, säger Anette Tingets på Göteborgs stadsmission om julklappsbåtens premiärtur i skärgården på söndagen.

– När Martin fick höra om julklappsvagnen förra året så tyckte han att vi skulle göra "juklappsbåten". Då hann vi inte, men i år blev det av, säger Anna Sjöberg.

Hon är hustru till en av bröderna bakom Vrångö Transport, som efter att i några år ha sponsrat Stadsmissionen tog det ett steg längre.

Bilfärjan Amanda fick den äran. Som "julklappsbåten" glider hon den här där dagen fram genom skärgården. Havet ligger stilla och decembersolen skickar tunna strålar av värme över den blanka ytan när hon angör Styrsö Bratten, ett av dagens sex stopp.

"Bra tillfället att prata"

Rampen har knappt slagit i marken förrän de första välgörarna stegar ombord.
Sara Vecchiattini, 6 år, räcker fram kassen och berättar för Anette Tingets vad hon har där i. Mamma Anna berättar att de har samlat hemma.

– Det är bra att kunna hjälpa. Och det är ett bra tillfälle att prata om sånt här hemma, om hur mycket vi har och hur mycket vi egentligen behöver.

Under de tre kvart färjan ligger i hamn bärs, rullas och dras det ena efter det andra ombord. Kuvert med presenkort, lådor med böcker, en silverfärgad kort full med stora nallar ... högarna ombord växer i takt med att kaffetermosar och pepparkakskorgar töms.

Ledsamma rekord

Göteborgs stadsmissions socialchef, Lennart Forsberg, som håller i utdelningen av de julklappar som nu samlas in, bor själv på Styrsö och kommer ombord en stund.

– Det är fantastiskt, det går inte att säga annat. Och det behövs. Köerna till vår julhjälp slår alla rekord, säger han och tillägger att det inte är några roliga rekord att slå.

Strax innan båten ska lägga ut och fara vidare mot Donsö hoppar Sara Vecchiattini glatt ombord igen.

– Jag har mer! säger hon och räcker fram en liten påse med en vacker muffinsform i porslin.

Hon lutar sig fram och tillägger med lite lägre röst:

– Det är en clementin i den – som en överraskning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.