Joëlle Albistur och Dominique Blanchet tar emot röster i ett klassrum på Franska skolan i Göteborg.
Joëlle Albistur och Dominique Blanchet tar emot röster i ett klassrum på Franska skolan i Göteborg.

Premiärröstning på Franska skolan

ANNONS
|

937 franska medborgare fanns med på röstlängden, när de under söndagen kunde rösta i den första valomgången. 273 tog chansen.

När rösterna var färdigräknade noterades en klar seger för favorittippade Francois Hollande, generalsekreterare för socialistpartiet. Den sittande presidenten, högerpolitikern Nicolas Sarkozy, kom som väntat på andra plats.

Valprincipen är sig ganska lik, men man måste visa fransk ID för att komma in i vallokalen som är ett klassrum på Franska skolan.

Valordförande Joëlle Albistur tittar på legitimationen och läser namnet högt, innan hon låter kuvertet med valsedeln försvinna ner i valurnan. Den är av fransk genomskinlig plast och försedd med ett litet räkneverk. Till sist måste den röstande själv sätta en kråka på linjen efter sitt namn, som bekräftelse på vad som är gjort.

ANNONS

- Det är självklart mycket viktigt att rösta. Jag bestämde mig för en av kandidaterna för en vecka sen, sade Christiane Ghorayeb, som kört bil med maken från Malmö för att få rösta.

Det är första gången franska medborgare kan rösta i Göteborg, i Stockholm kan runt 3000 rösta.

- Jag tror att två vallokaler i landet ökar valdeltagandet. Bara fem procent röstade i Göteborg vid förra valet. Vårt mål var att runt 300 personer skulle rösta och vi nådde nästan ända dit, sade Erik Svensson, fransk honorärkonsul i Göteborg.

Franska ambassaden har skickat ut brev till landets franska medborgare inför valet. Om ingen kandidat når majoritet i söndagens val går två kandidater vidare till en avgörande omgång den 6 maj.

ANNONS