1/6

Premiär för Jul på Liseberg

Jul på Liseberg satsar i år på extra mycket på ljus i hela parken. Varje kväll blir den ljusshow vid stora scenen, och uppe i trädgårdslandet finns en ny ljusinstallation. – I ett vintermörkt Göteborg är ljuset något som uppskattas, säger Ebba Källeskog, PR-ansvarig, inför premiären på fredagen.

Halloweenpumpor, läskiga vindar och adrenalinets tid är slut för i år på Liseberg. Nu är det i stället julsånger, glitter, glögg och isbalett som ska förgylla parken. 
– Vi har olika teman i olika delar av parken. I Tomtefars verkstad kan du få hjälp att skriva önskelistor och lägga den i vår önskelistemaskin. Vid huvudentrén står våra snögubbar i Vinterlandet och hälsar alla besökare välkomna. Den vita kaninen Julius kommer också ner från Nordpolen till vårt kaninland. 

LÄS MER: Årets julmarknader i Göteborg 

Skridskoskola med Nötknäpparen

I mellandagarna kommer det finnas flera aktiviteter för de yngre, bland annat en skridskoskola. 
– Tillsammans med delar av ensemblen från Nötknäpparen kommer det finnas en skridskoskola och i Medeltidsbyn pågår en skattjakt. Tomtefar åker tyvärr hem efter julafton, men man kan fortfarande besöka hans verkstad, och runt 20 attraktioner hålls öppna i parken fram till den 30 december, säger Ebba Källeskog. 

LÄS MER: Premiären krockar med EU-toppmötet 

EU-toppmötet i Göteborg innebär att parken öppnar två timmar senare än vanligt på fredagen. Parken öppnar kl 18. 
– Vi hoppas inte toppmötet påverkar premiären allt för mycket, men vi förstår om några besökare stanna hemma. Vi hade parken upplyst under torsdagskvällen och ska ha det på fredag morgon, så det syns bra för delegaterna som bor på Gothia Towers. 

”Underbart att känna julens dofter i luften”

Parkens hamnkvarter pryds av rosettprydda granar och kransar. Det hålls också en klassisk julmarknad från förr med sångkörer bland bodarna. Jul på Liseberg ska vara något för alla.  
– Stämningen är det som gör denna tid så fin, man kommer hit med familjen, bara man kliver in blir det mysigt och stämningsfullt.  Alla har ett lugnare tempo och de stannar till vid fler ställen. Det är också underbart att man kan känna julens doft i luften. Glögg, brända mandlar och pepparkakor. Blandat med lite sockervadd, säger Ebba Källeskog skrattandes. 

I vilket väder gör sig Jul på Liseberg bäst? 
– En dag efter det snöat och det är någon minusgrad ute. Helst mörkt men klart väder. Det ska ju vara lite kyligt så att man kan värma sig vid våra eldar och ta en glögg. Vid kåtorna finns det en bod som säljer kanelisar, tunnbröd med kanel och socker. De är en stor favorit för mig under jul, kan varmt rekommendera att man testar den.   

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.