Nicole Alfaro, Andrea Lindgren och Katerina Kambiti från Ale gymnasium lyssnar på Johan Ling, doktor vid arkeologiska institutionen. Tjejerna skulle gärna ha praktiserat redan i ettan. De tror att det hade ökat motivationen i gymnasiet.
Nicole Alfaro, Andrea Lindgren och Katerina Kambiti från Ale gymnasium lyssnar på Johan Ling, doktor vid arkeologiska institutionen. Tjejerna skulle gärna ha praktiserat redan i ettan. De tror att det hade ökat motivationen i gymnasiet.

Prao på universitetet ska locka till högre studier

ANNONS
|

I ett klassrum längst ner i Arkeologiska institutionens byggnad sitter Nicole Alfaro, 18, Andrea Lindgren, 18 och Katerina Kambiti, 17 år. Johan Ling är doktor vid institutionen och håller i dagens undervisning. Han visar fynd från en utgrävning och berättar om det arkeologiska arbetet. På bänken framför tjejerna står lådor med 3 000 år gamla stenar, skärvor och träbitar.

Nicole Alfaro har redan bestämt sig för att läsa vidare efter gymnasiet. Hon är intresserad av historia och tycker därför att arkeologi verkar spännande. Men helst vill hon läsa något som har med hälsa att göra.

- Jag har mönstrat och vill göra lumpen. Men sedan ska jag plugga. Kanske till personlig tränare, säger hon.

ANNONS

Nicole Alfaros pappa har studerat på högskolan och hon berättar att hennes föräldrar förväntar sig att hon ska läsa vidare. Andrea Lindgren och Katerina Kambiti vill också fortsätta studierna men är osäkra på vad de ska läsa.

- De flesta börjar jobba efter gymnasiet i stället för att plugga. Jag vill läsa in matematik och fysik. Om du inte pluggar kan du inte få ett bra jobb, säger Katerina Kambiti.

Under tidigare år har eleverna på Ale gymnasium haft en fältstudievecka där de varit ute på olika företag och testat på arbetslivet.

Men förra året startade skolan ett pilotprojekt i samarbete med Göteborgs universitet. Gerd Olsson-Berg, rektor för Ale gymnasium, berättar att andelen elever från Ale kommun som studerar vidare efter gymnasiet är lägre än rikssnittet. Detta var bakgrunden till samarbetet med universitet.

- Vi ville ge fler elever möjligheten att se vad det innebär att studera på högskolan. Det handlar också om att visa bredden på utbildningar som finns, säger Gerd Olsson-Berg.

Nicole Alfaro, Andrea Lindgren och Katerina Kambiti är överrens om att praktikveckan på universitetet är bra. Deras första intryck av universitetslivet är att man får ta mycket personligt ansvar

- Jag har känsla av att det är mindre kontakt med lärarna. Fast vi får ta mycket personligt ansvar på gymnasiet också, säger Andrea Lindgren.

ANNONS
ANNONS