”Det handlar om att utnyttja vattenvägarna mer för att kunna avlasta vägnätet i centrala Göteborg”, säger Peter Årnes som är avfallsstrateg på Kretslopp och vatten.
”Det handlar om att utnyttja vattenvägarna mer för att kunna avlasta vägnätet i centrala Göteborg”, säger Peter Årnes som är avfallsstrateg på Kretslopp och vatten. Bild: Lo Birgersson

Pråmen är tillbaka – återvinning ombord

På lördag är det dags för den mobila återvinningspråmen att lägga till i centrala Göteborg för första gången på ungefär ett år. Under sex veckor kommer den att finnas tillgänglig på fyra olika platser i stan, där göteborgarna kan lämna sitt avfall.
– Det handlar också om att använda vattenvägarna på bästa sätt för att kunna avlasta vägnätet i centrala Göteborg, säger Peter Årnes som är avfallsstrateg på Kretslopp och vatten.

ANNONS
|

För ungefär ett år sedan fanns återvinningspråmen i centrala Göteborg, och nu till helgen kommer den tillbaka. Här kommer göteborgarna att kunna lämna in sitt avfall utan att behöva åka bil. Peter Årnes, som är avfallsstrateg på Kretslopp och vatten, berättar om tanken bakom den flytande återvinningscentralen.

– Detta blir ett första steg i att skapa möjligheter att använda älven som transportväg, minska bilanvändandet och öka tillgången för att kunna minska avfallet. Det handlar inte bara om själva återvinningscentralen utan också om att utnyttja vattenvägarna mer för att kunna avlasta vägnätet i centrala Göteborg, säger han.

Återvinningspråmen kommer vara bemannad med två personal ombord och två personal som står vid kajen och tar emot besökarna samt håller koll på att corona-avstånden hålls.
Återvinningspråmen kommer vara bemannad med två personal ombord och två personal som står vid kajen och tar emot besökarna samt håller koll på att corona-avstånden hålls. Bild: Fredrik Wilkensson

Viktigt framtidsprojekt

Pråmen kommer lägga till vid fyra olika kajer: Eriksbergstorget, Sannegårdshamnen, Stigbergskajen och Skeppsbron. Den kommer finnas tillgänglig i drygt tre timmar på varje plats och sedan kommer avfallet fraktas genom älven till Marieholm. Peter Årnes förklarar att detta ingår i ett större projekt.

ANNONS

– Dencity-projektet handlar främst om hur staden ska jobba för att man i framtiden ska kunna klara sig i en tät stad och successivt minska på bilanvändandet, säger han.

Peter Årnes är avfallsstrateg på Kretslopp och vatten och är optimistisk inför kommande veckor.
Peter Årnes är avfallsstrateg på Kretslopp och vatten och är optimistisk inför kommande veckor. Bild: Privat

Förra året invigdes återvinningspråmen och totalt hade de över 2 500 besökare. Det resulterade i drygt 30 ton avfall som göteborgarna lämnade av på de olika stationerna, vilket enligt Peter Årnes är en hög siffra.

– Det var väldigt uppskattat av människorna som kom till pråmen vilket glädjer mig. Jag hoppas att vi framöver kan permanenta detta och att pråmen kan finnas tillgänglig under längre perioder, säger han.

”Man ska ta med det man orkar bära”

Återvinningspråmen är tio meter bred och 25 meter lång med plats för att ta emot det mesta. Allt från små mobiltelefoner och lampor till lite större datorer och skrivare. Däremot tar de inte emot vitvaror.

– Det går inte att jämföra med de stora centralerna. Meningen är att man ska ta med avfallet man kan bära själv, säger Peter Årnes.

Från och med lördag kommer pråmen lägga till i Eriksbergstorget, Sannegårdshamnen, Stigbergskajen och Skeppsbron.
Från och med lördag kommer pråmen lägga till i Eriksbergstorget, Sannegårdshamnen, Stigbergskajen och Skeppsbron. Bild: Lo Birgersson

Hur tror ni det blir med tanke på corona?

– Vi hoppas att det inte ska påverka så mycket. De vanliga återvinningscentralerna har ju haft mer besökare i år än tidigare. Det år svårt att säga hur det blir för oss men vi är beredda på att det ska komma folk. Vi hoppas att vi ska får fler besökare på södra sidan trots att det är lite svårare att ta sig till kajen, säger han.

ANNONS

Här stannar återvinningspråmen:

Eriksbergstorget

Söndag 27 september kl 10-15

Måndag 28 september kl 16-19

Tisdag 29 september kl 16-19

Söndag 11 oktober kl 10-15

Måndag 12 oktober kl 16-19

Tisdag 13 oktober kl 16-19

Lördag 24 oktober kl kl 10-15

Söndag 25 oktober kl 10-15

Måndag 26 oktober kl 16-19

Sannegårdshamnen

Lördag 19 september kl 10-15

Söndag 20 september kl 10-15

Måndag 21 september kl 16-19

Lördag 3 oktober kl 10-15

Söndag 4 oktober kl 10-15

Måndag 5 oktober kl 16-19

Lördag 17 oktober kl 10-15

Söndag 18 oktober kl 10-15

Måndag 19 oktober kl 16-19

Söndag 1 november kl 10-15

Måndag 2 november kl 16-19

Skeppsbron

Lördag 26 september kl 10-12

Lördag 10 oktober kl 10-12

Lördag 31 oktober kl 10-12

Stigbergskajen

Lördag 26 september kl 13.30-15.30

Lördag 10 oktober kl 13.30-15.30

Lördag 31 oktober kl 13.30-15.30

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS