Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Susanne Rappmann är biskop vid Göteborgs stift och är beroende av ett helt nytt samarbete under coronatider.  Bild: Jonas Lindstedt
Susanne Rappmann är biskop vid Göteborgs stift och är beroende av ett helt nytt samarbete under coronatider. Bild: Jonas Lindstedt

Präster i riskgrupp – då tvingas biskopen till unikt tilltag

En betydande del av prästerna i Göteborgs stift är plus 70 och därför i riskgrupp vid covid-19-smitta. Det har lett till personalbrist – och ett unikt samarbete. För att kunna genomföra begravningar flyttas präster mellan pastorat.
– Vi försöker samordna oss, säger Susanne Rappmann, biskop vid Göteborgs stift.

16 mars gick Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationen att personer över 70 år bör begränsa kontakter med andra människor så långt det går.

Elva dagar senare, 27 mars, förtydligades detta till att personer över 70 år också ska stanna hemma så mycket som möjligt.

LÄS MER: Präst förlorar rätten att utöva prästämbetet

Detta gäller förstås även präster, vilket har påverkat verksamheten för flera av stiftets pastorat.

– Totalt sett ser det lite olika ut. Tillgången på präster har förändrats på sina håll nu när personer över 70 år inte bör jobba, säger biskopen vid Göteborgs stift Susanne Rappmann.

Bakgrunden är att Svenska kyrkan på senare år haft stora pensionsavgångar och fullt ut inte lyckats ersätta de 40-talister som har slutat av åldersskäl.

LÄS MER: Agnes Wold om covid-19: ”Beter sig så himla konstigt”

Mindre tillgång än normalt

Det har lett till att pensionerade präster har kommit tillbaka som vikarier på vakanta tjänster.

I rådande coronakris ställer det till problem – och begränsar antalet präster i vissa pastorat.

– Tillgången är mindre än normalt. Vi försöker samordna oss. Kyrkoherdar skapar en gemensam plan för att det inte ska uppstå brist. Det är otroligt viktigt att begravningar genomförs och att sorgearbetet inte påverkas, säger biskop Susanne Rappmann.

Biskop Susanne Rappmann är Göteborgs stifts 24:e biskop. Nu lägger hon mycket tid på att samordna personaltillgång i stiftets alla pastorat. Bild: Anders Ylander
Biskop Susanne Rappmann är Göteborgs stifts 24:e biskop. Nu lägger hon mycket tid på att samordna personaltillgång i stiftets alla pastorat. Bild: Anders Ylander

Hon säger att det i nuläget inte finns någon överhängande risk att begravningar, dop, vigslar eller gudstjänster behöver ställas in, men bekräftar att situationen är ansträngd.

– Vi kan bli sjuka som andra. Vi måste samarbeta som vi inte har samarbetat förut. Det blir min roll att se till att det fungerar, säger Susanne Rappmann.

Lånat ut personal

Tillgången på präster skiljer sig åt mellan regionerna. Kanske syns det allra tydligast i norra Bohuslän, där ett konkret samarbete har inletts.

– Vi har lånat ut personal från stiftkansliet till ett pastorat i Bohuslän en dag i veckan. Där har de pensionerade prästerna slutat. Det är framför allt här, i Bohuslän, det är lite mer sårbart. Kanske tar någon en begravning för en annan, säger biskopen.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren: "Kroggästerna måste ta ansvar"

Susanne Rappmann säger också att det inom stiftet finns personal som har varit och är smittad av covid-19 och att de anställda skyddas genom att hembesök har ersatts av telefonsamtal.

– Det är lite av en digital revolution. Vi har sagt att vi hellre ställer om än ställer in och att vi försöker ställa upp.

Inom Svenska kyrkan finns en oro att behoven av deras tjänster i samhället kommer öka.

Ökad ekonomisk stress

– Vi har redan utökat antalet tider med jourhavande präster. Vi ser att den psykiska ohälsan och den ekonomiska stressen ökar. Samtidigt är det bara början. Det är fler människor från nya grupper som söker oss, säger biskop Susanne Rappmann.

LÄS MER: Biskop Rappmann har lärt sig att inte stressa fram lösningarna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.