Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/3

Potentiellt shoppingsugen berguv i Brunnsparken

Ännu en gång har en berguv synts till i centrala Göteborg, vid lunchtid satt den stora fågeln och blickade ut över både Brunnsparken och Nordstan.

Vid lunchtid på onsdagen kunde besökare i Brunnsparken i Göteborg se en berguv sitta och spana ut över folk och spårvagnar.

Men det är inte första gången i höst världens störst uggla synts till centrala Göteborg. I slutet av augusti lockade en berguv många nyfikna till Vasastan, då den setts på både balkonger och skyltar. Folk tog till och med selfies med den. Tyvärr var den skadad och avled kort efter att den upptäckts. Förmodligen hade den blivit påkörd, det misstänkte man på Fågelcentralen som tog hand om den.

Med dagens berguv är det fjärde gången på kort tid man kunnat se den stora fågeln i centrum.

I slutet av augusti blev en filmad i Linné när den satt och mumsade på en råtta utanför en boendes lägenhetsfönster.

LÄS MER: Se berguven äta råtta utanför Saras fönster: "Ashäftigt"

LÄS MER: Ny jätteuggla i centrala stan

Inte helt ovanligt

I söndags satt en berguv på taket till en fastighet i Nordstan i flera timmar. Ugglan var helt i sin egen lilla värld och brydde sig inte om kråkorna som cirkulerade runt den. Om det är samma fågel som nu förflyttat sig till andra sidan Brunnsparken är oklart, men att det är många som hajar till när de ser den stora uven kan nästan garanteras.

LÄS MER: Världens största uggla lockar besökare till Vasastan i Göteborg

Att berguvar dyker upp i stan så här är inte ovanligt. Niklas Aronsson, redaktör för tidningen Vår Fågelvärld, har tidigare berättar för GP, att berguvar ofta befinner sig i och omkring städerna där det går att hitta mat – mindre fåglar och råttor – på ett ganska enkelt sätt.

Men varför fascineras vi så mycket när det vilda hälsar på i staden? För den som är sugen på svaret på den frågan kan GP:s vetenskapsskribent Torgny Nordin förhoppningsvis ge en klarare bild.

LÄS MER: Berguv dök upp i Vasastan – nu har den stora ugglan dött

LÄS MER: Världens största uggla på balkong i Vasastan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.