Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nya momsregler på paket som kommer från länder utanför EU ställer till problem för Postnords leveranser. Bild: TT/SVD, Läsarbild

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Postrysare med klänning som gisslan

Bröllopstider är lyckliga tider – så länge allt flyter på som det ska. Anna och Axel beställde en klänning i april från Ukraina som registrerades i svenska tullen i början på maj. Men den har ännu inte nått brudparet.
– Det här börjar likna en fars ifrån Postnords sida, säger brudgummen Axel.

Om två veckor åker brudparet till Finland i förberedelse för att gifta sig. Sedan den 22 april har Anna och Axel inväntat den måttbeställda drömklänningen ifrån Ukraina. Nu oroar sig paret för att klänningen inte kommer hinna fram i tid. Något som även GT har skrivit om.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det börjar brinna i knutarna nu. Om två veckor åker vi och har fortfarande inte fått några svar, säger Axel.

För att försäkra sig om att bröllopsklänningen skulle komma fram i tid fraktades den som ett rekommenderat brev.

– Det kostade runt en tusenlapp extra men det ansåg vi att det var värt, säger han.

Kom till svenska tullen

I början på maj kom en försändelse från tullen om att paret behövde betala en tullavgift.

– Vilket vi gjorde. Några veckor efter det så kommer en avi med ett annat kolli-id vilket vi tyckte var konstigt för vi hade inte beställt något annat, säger han.

Postnord kontaktades och paret blev informerade om att avin skulle korrigeras och att problemet skulle vara enkelt löst. Trots detta har klänningen ännu inte anlänt.

– Det händer ingenting. Vi har pratat med så många olika människor. Ingen vet något. Vi får inga svar, inga garantier. Man känner sig så maktlös som person, säger han och fortsätter:

– Det här är inte som en soffa som kan komma några veckor sent. Det handlar om en dag där den här klänningen betyder allt, säger han.

LÄS MER: Dansgruppens dräkter slarvades bort av PostNord

Nya momsregler

Peter Hesslin är chef för Solutions på Postnord och den person som har arbetat med administrering och implementeringen av de nya momsreglerna på paket som kommer in från länder utanför EU. Något som Postnord har hanterat sedan i mars i år.

– Det som har hänt här är att man har betalat momsen men det har tagit för lång tid att få ut det ur lagret. Om det handlar om mänsklig faktor eller systemfel, det kan jag tyvärr inte svara på, säger han.

Han berättar att arbetet med de nya momsreglerna har varit besvärligt.

– Vi fick bara tre och en halv vecka på oss att implementera en lösning för att administrera moms ifrån första kronan. Något som vi aldrig hade gjort tidigare, säger han.

Enligt Hesslin fick Postnord sjösätta en lösning utan att hinna testa interaktionen mellan de olika systemen.

– Vi var även tvungen att etablera en betallösning med ett extern företaget, ha massa meddelandeutbyte med tullverket, betalningstjänsten, och även skicka ut betalningsanmodan till personer som har beställt varor, så det var ganska mycket som skulle till där, säger han och fortsätter:

– Många personer har tyvärr fått lida under den här perioden med långa väntetider som följd, säger han.

Klänningen levereras inom kort

Hesslin berättar att företaget varit i kontakt med brudparet och säger att klänningen kommer att levereras inom kort.

– Jag har full förståelse för deras irritation och hade förmodligen känt samma sak om jag var i deras situation. Det är tillräckligt mycket stress kring bröllopsplanering som det är. Det är jättetråkigt att det blivit så här.

Enligt Postnord arbetar man parallellt med att ta fram en långsiktig lösning som är mindre manuell och även hur man med hjälp av andra företag kan hitta en lösning där momsen administreras direkt i köpet.

– Och det är ju helt enkelt för undvika sådana här situationer, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.